Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Navaľného stráži čoraz viac nemeckých policajtov. Údajne už vie rozprávať
Zdielať na

Navaľného stráži čoraz viac nemeckých policajtov. Údajne už vie rozprávať

Archívne video

BERLÍN / Zdravotný stav otráveného predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného sa výrazne zlepšuje. Po prebudení z kómy je už schopný hovoriť. Informoval o tom dnes magazín Der Spiegel, ktorý spoločne s investigatívnym portálom Bellingcat poukázal tiež na to, že so zlepšujúcim sa stavom Navaľného, polícia sprísňuje jeho ochranu.

Navaľnyj sa po prevoze z Ruska zotavuje na berlínskej klinike Charité. Tá v pondelok oznámila, že pacient urobil také pokroky, že mohol byť prebudený z umelého spánku. Podľa informácií magazínu Der Spiegel a portálu Bellingcat je Navaľnyj už schopný hovoriť a tiež si zrejme už vybavil podrobnosti svojho zdravotného kolapsu na palube lietadla zo sibírskeho Tomsku do Moskvy. Jeho výpoveď by mohla byť nebezpečná pre tých, ktorí za otravou stoja.

Kvôli možným rizikám sprísnil berlínsky kriminálny úrad bezpečnostné opatrenia. Na Navaľného podľa Der Spiegelu a Bellingcatu teraz dohliada viac policajtov a zosilnené boli aj kontroly.

​Po kolapse bol Navaľnyj hospitalizovaný v ruskom Omsku a neskôr, po medzinárodnom tlaku a naliehaní rodiny, bol prevezený na berlínsku kliniku Charité. Nemeckí odborníci potom oznámili, že v Navaľného tele našli stopy otravy. Za konkrétnu látku, ktorá zdravotné komplikácie spôsobila, neskôr nemecká vláda označila nervovo paralytickú látku zo skupiny novičok, ktorú vyvíjal niekdajší Sovietsky zväz. Moskva podiel na otrave odmieta a tvrdí, že ruskí lekári jej známky nezistili.

Kremeľ popiera otrávanie Navaľného. Na prípadné uvalenie sankcií podľa hovorcu Kremľa nie je dôvod. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy