Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nový školský rok otvoril minister Gröhling v najväčšej škole na Slovensku. Žiaci musia dodržiavať tieto opatrenia
Zdielať na

Nový školský rok otvoril minister Gröhling v najväčšej škole na Slovensku. Žiaci musia dodržiavať tieto opatrenia

BRATISLAVA / Začal sa školský rok 2020/2021 a minister školstva ho otvoril práve v najväčšej škole na Slovensku. Školy tento rok privítajú vyše 692-tisíc študentov. Pre koronavírus platia viaceré opatrenia.

V stredu 2. septembra sa začal nový školský rok, ktorý minister školstva Branislav Gröhling otvoril v najväčšej škole na Slovensku. Ide o Základnú školu kpt. J. Nálepku v Stupave. V školskom roku 2020/2021 by mali školy privítať viac ako 692-tisíc študentov.

Do prvého ročníka základných škôl by malo nastúpiť okolo 65-tisíc školákov a do stredných škôl nastúpi takmer 40-tisíc študentov. Žiaci druhého stupňa ZŠ a stredoškoláci budú povinní nosiť rúško na tvári počas prvých dvoch týždňov aj v triede. Okrem povinných rúšok budú platiť na školách sprísnené hygienické opatrenia.

Minister školstva v stredu navštívil stupavskú základnú školu, ktorá je aktuálne z pohľadu počtu žiakov najväčšou školou na Slovensku. "Následne navštívi tiež Spojenú školu na Dúbravskej ceste 1 v Bratislave, ktorej organizačnými zložkami sú Špeciálna základná škola pre žiakov s telesným postihnutím a Praktická škola," uviedlo ministerstvo.

Dni voľna

Študenti si najbližšie oddýchnu počas jesenných prázdnin, ktoré začínajú 29. októbra. Ďalšie voľno budú mať žiaci cez vianočné prázdniny, ktoré sa začnú 23. decembra a skončia 7. januára 2021. Polročné prázdniny pripadnú na pondelok 1. februára 2021. Následne sú naplánované jarné prázdniny, ktoré si v tomto poradí užijú ako prví študenti Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja a poslední budú tí z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Veľkonočné prázdniny sú v roku 2021 naplánované na prvý aprílový týždeň. Letné prázdniny sa začnú ako zvyčajne 1. júla a potrvajú do konca augusta.

V školskom roku 2020/2021 sa celoslovenské testovanie žiakov piateho ročníka ZŠ presúva z konca novembra na 19. mája 2021. Žiakov deviateho ročníka ZŠ čaká celoslovenské testovanie 24. a 25. marca. Maturitné skúšky prebehnú od 16. do 19. marca 2021.

Pre zvládanie situácií spôsobených šírením ochorenia COVID-19, predstavilo ministerstvo školstva 18. augusta manuál, ktorý by mal školám pomôcť. Odporúčania ministerstva môžu školy vykonať podľa svojich možností

Manuál je spracovaný formou výstražného systému a odporúčaní na troch úrovniach, a to zelenej, oranžovej a červenej. Zelená úroveň predstavuje stav, keď škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca. Oranžová úroveň zachytáva situáciu, keď je na škole žiak alebo zamestnanec podozrivý na koronavírus. Červená úroveň približuje zoznam opatrení, ktoré treba vykonať v prípade pozitívnych výsledkov u dvoch a viac prípadov žiakov alebo zamestnancov školy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy