Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pamätník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú rozhádal Humenčanov. Osadenie obhajoval minister Mičovský
Zdielať na

Pamätník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú rozhádal Humenčanov. Osadenie obhajoval minister Mičovský

HUMENNÉ / Pamätník zavraždených snúbencov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej rozhádal Humenčanov. S návrhom na jeho osadenie na území mesta prišlo neformálne občianske zoskupenie. Pamätník kúpili na vlastné náklady a od mestských poslancov chceli súhlas na jeho osadenie. Vyvolalo to však silné emócie, ktoré vyústili do hádok.

Návrh osadiť pamätník poslancov a aj verejnosť poriadne rozhádal. "Ich zavraždil systém, ktorý vy obhajujete. Ich zavraždil systém po roku 1989. Nesúhlasím s tým nie preto, že by som si nectil ich obeť, ale preto, že s Humenným to nemá nič spoločné," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Ivan Hopta.

Iní pripomenuli, že Ján Kuciak sa o Humenné zaujímal, a to v súvislosti s talianskymi podnikateľmi a elektrárňou dnes už bývalého župana. "Veď v Humennom máme množstvo ulíc nazvaných po komunistoch, ktorí v meste nikde neboli a sú takto ulice nazvané," oponuje poslanec Tomáš Šudík.

Osadenie pamätníka prišiel na zastupiteľstvo obhájiť aj minister pôdohospodárstva. Ján Mičovský je spoluzakladateľom zoskupenia s názvom Príď a poznaj, ktoré s myšlienkou prišlo. Poukázal na to, že po Bratislave a Košiciach bolo Humenným tretím mestom na Slovensku, ktoré sa pridalo k protestom. "Nie  je to otázka vzťahu týchto dvoch ľudí k Humennému, je to otázka svedomia, aké hodnoty vo svojom živote ctíme," vyhlásil minister Mičovský.


Poslanci po búrlivej diskusii napokon s umiestnením pamätníka na území mesta súhlasili. "Sami si zaplatili tento pamätník, požiadali len o to, aby to mohlo byť umiestnené na území mesta, teda mesto a ani daňových poplatníkov to nestálo nič," informoval primátor mesta Miloš Meričko.

Pamätník bude stáť vedľa Vihorlatskej knižnice v Humennom. Jeho autorom je výtvarník František Guldan. "Pamätník symbolizuje otvorené okno obtočené drôtmi a bude postavený na oceľových tyčiach vo výške zhruba 2,5 metra," opísal Konštantín Javorský zo zoskupenia Príď a poznaj.

Pamätník zavraždenej dvojici je aj v Košiciach, Žiline, Trenčíne a aj v Bruseli."Nás zaradí medzi ľudí,ktorí sú schopní súcitu, nadhľadu, ktorí uznávajú hodnoty bez ohľadu na politické zoskupenia, pohlavie, na rasu," dodáva Mičovský.

"Všetci a aj Humenčania boli svedkami toho, teraz to vychádza najavo, akým spôsobom sa drancovali verejné financie. Nejde o nič iné, len o to, pripomenúť si túto udalosť," uzavrel primátor Humenného.

Pamätník by vedľa knižnice mali nainštalovať koncom septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy