Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Maďari zatvárajú hranice. Slováci, pozor, tranzit cez túto krajinu bude mať prísne pravidlá
Zdielať na

Maďari zatvárajú hranice. Slováci, pozor, tranzit cez túto krajinu bude mať prísne pravidlá

BUDAPEŠŤ / BRATISLAVA / Maďarsko od prvého septembra zavrie svoje hranice. Reaguje tak na stúpajúci počet pozitívne testovaných ľudí na koronavírus a silnejúcu druhú vlnu pandémie. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána, prípady pribúdajú pre import zo zahraničia. A tak sa až na výnimky cez hranice našich južných susedov nikto nedostane. Toto rozhodnutie zrejme ovplyvní cezhraničnú prepravu - železnice i autobusoví dopravcovia zisťujú podrobnosti.

​Uzavretie maďarských hraníc podľa vyjadrenia premiéra Viktora Orbána potrvá minimálne mesiac. Po sobotňajšom zasadnutí vlády Maďari vydali prvé informácie, o tých presnejších muselo pátrať aj naše Ministerstvo zahraničných vecí. Obavy z rozhodnutia Orbánovej vlády majú aj ľudia žijúci v slovensko-maďarskom pohraničí, veď mnohí cez hranice pendlujú za prácou, či kvôli návšteve lekára a ich deti zasa do školy.

Tranzit z, či do iných krajín cez Maďarsko však bude mať veľmi prísne pravidlá. "Naši občania, ktorí sa sem vracajú z Chorvátska budú môcť využiť len 6 konkrétnych priechodov. Samotný pobyt v Maďarsku musia obmedziť na minimum, sú presne určené aj koridory kadiaľ môže prejsť," vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva zahraničných veci a európskych záležitostí Martin Klus.

Tranzit s rovnakými podmienkami je povolený aj z maďarského letiska. Ak sa vám pokazí auto, či máte zdravotné problémy. "To treba okamžite riešiť s maďarskou políciou," zdôraznil Klus. Doteraz bolo známe len to, že od 1. septembra sa do Maďarska dostanú len tí, ktorí dostanú výnimky. Tie môžu byť udelené pre diplomatické, obchodné, či vojenské konvoje. Otvorený zostane aj humanitárny koridor cez Maďarsko.

Keďže k našim južným susedom ľudia cestujú tak vlakmi ako aj autobusmi, pokúšali sme sa zistiť ako rozhodnutie maďarskej vlády ovplyvní tieto spojenia. No  železnice, ale aj autobusová doprava čakajú na podrobnejšie informácie od maďarských kolegov. Maďarsko je pre Slovákov aj vyhľadávanou turistickou krajinou, mnohí tam napríklad cestujú na niekoľkodňové kúpeľné pobyty, ale aj rodinné návštevy.

Pokiaľ ide o cestovné kancelárie, tie podobný problém ako museli riešiť pri preradení Chorvátska medzi červené krajiny, pri zatvorení maďarských hraníc mať nebudú. Ministerstvo zahraničia upozorňuje aj na to, že nielen Slovensko označuje iné krajiny za rizikové. "Lotyšsko sa už rozhodlo zatvoriť Slovensko, pravdepodobne k tomu pristúpi aj Litva. A už v minulosti sa v prípade pre bratislavský, trnavský a trenčiansky región rozhodli aj v Belgicku," dodal Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy