Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Liečba detských onkopacientov napreduje. NÚDCH začal využívať technológiu spolu so svetovými odborníkmi
Zdielať na

Liečba detských onkopacientov napreduje. NÚDCH začal využívať technológiu spolu so svetovými odborníkmi

BRATISLAVA / Každý rok ochorie na rakovinu na Slovensku približne 180 detí. Asi 80 percent z nich sa aj vylieči, čo je skvelá správa. Odborníci však priznávajú, že si s niektorými prípadmi nevedia dať rady. V súčasnosti už majú na Klinike hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave k dispozícii novú technológiu, vďaka ktorej si môžu navzájom radiť špičkoví svetoví odborníci.

"Dobré ráno Stephen, počujete ma? Áno, počujem vás a vy mňa? Ste šťastný, že nemusíte mať rúško. Som v kancelárii. Hneď ako ju opustím, si ho nasadím." Nie všetky takéto konverzácie sú však takéto odľahčené. Vo vybranej miestnosti sa totiž konzultujú tie najťažšie onkologické prípady. Vďaka telekonzíliu sa radia celé tímy špecialistov, slovenské deti tak môžu byť liečené najvyššími svetovými liečebnými postupmi. "Bol som svedkom toho, ako sa váš program v posledných 5-6 rokoch vyvíja. Urobilo to na mňa obrovský dojem," vyjadril sa Stephen P. Hunger, Children´s hospital of Philadelphia. 

"Konzultujeme také prípady, ktoré sú z nášho pohľadu veľmi ťažko alebo takmer nevyliečiteľné, alebo sú to deti, ktorým sa opakovane ochorenie vracia. Alebo majú veľmi vzácnu podskupinu, ktorá sa vyskytne napríklad jedenkrát za päť rokov," vysvetlila prednostka hemtológie a onkológie Alexandra Kolenová. 

Kolegovia vo Philadelphii majú oveľa viac pacientov a aj skúsenosti, okrem USA sa však naši odborníci radia aj s kolegami z Rakúska, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie či z Japonska . Viac hláv, viac rozumu, sa osvedčilo napríklad aj pri 9- ročnom slovenskom chlapcovi, ktorému už v Európe nedávali nádej. "Kolegovia vo Philadelphii mali ešte ďalší nápad, použiť liek, ktorý sme ešte u nás nepoužili a zdá sa, že chlapec je stabilizovaný," informovala prednostka. Špičkoví odborníci sa každoročne stretávajú a vymieňajú si skúsenosti aj na konferenciách, aj tých sa môžu vďaka moderným technológiám zúčastniť.  "Teším sa, že týmto spôsobom kedy tá telemedicína začína naberať na vážnosti, lebo tie kontakty už vieme zdieľať bezpečne, sa podarila takáto úžasná vec," poznamenal Peter Magát, generálny riaditeľ NÚDCH. "Na prestavbu sme minuli 40 000 eur z peňazí našich darcov," dodala Dáša Malá - Fabšíková, DEŤOM S RAKOVINOU, N.O.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy