Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Extrémne nebezpečný koniec prázdnin zažila 12-ročná školáčka. Prepila sa do bezvedomia
Zdielať na

Extrémne nebezpečný koniec prázdnin zažila 12-ročná školáčka. Prepila sa do bezvedomia

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Extrémne nebezpečný koniec prázdnin zažila 12-ročná školáčka. Prehnala to s popíjaním alkoholu. Spišskonovoveskí mestskí policajti ju našli v bezvedomí. Podľa chlapov, jej partia, s ktorou pila, absolútne nevenovala pozornosť. Pomoc jej poskytli až policajti. Nikola ostala hospitalizovaná v nemocnici.

Operátor kamerového systému mestskej polície si všimol v areáli základnej školy partiu mladých ľudí. Keďže popíjali, vyslal tam hliadku. Keď ku areálu základnej školy dorazili mestskí policajti, 12-ročné dievča už našli v bezvedomí. Bolo im jasné, že potrebuje okamžitú pomoc. "Bolo zistené, že 12-ročná dievčina, ktorá bola v alkoholovom stave, bola v bezvedomí. Hliadka, ktorá tam bola vyslaná, tak urobila prvú pomoc," informoval náčelník mestskej polície Marcel Garčár. 

Kým dorazili záchranári, policajti dali školáčku do stabilizovanej polohy, aby sa nezadusila prípadnými zvratkami. Zarážajúce je, že pomoc jej neposkytla partia, s ktorou popíjala. Podľa mestských policajtov boli tiež poriadne opití. "Nevenovali jej pozornosť. Asi keby mali snahu zavolať jej sanitku, tak by tak urobili, lebo určite videli, v akom stave je," dodal zasahujúci policajt Pavol Kočtuch. 

Na detskom oddelení v nemocnici sa lekári s detskými pacientmi pod vplyvom alkoholu stretávajú pomerne často. Podľa lekárov má u nich priebeh tri fázy. Ako aj u dospelých prichádza najprv odviazanosť, veselosť. Potom útlm, poruchy reči a pohybov či spavosť.

"A najhoršia alebo najnebezpečnejšia je tretia fáza, kde je kóma, kde je bezvedomie, kde môže nastať smrť organizmu. Buď to útlmom dýchacieho centra, alebo vdýchnutím zvratkov. Najčastejšie máme deti medzi 15. až 18. rokom hospitalizované na otravu alkoholom. Ale nie je zriedka, že sú to aj mladšie detičky. Vo väčšine prípadov nezanecháva akútna otrava na dieťati žiadne následky. Skôr sú to následky psychické,"  vraví detská lekárka Renáta Šuláková. 

Popíjanie v areáli základnej školy na sídlisku je podľa riaditeľky bežný jav. Areál sa zatvára o 20:00 hodine, dovtedy ho môže využívať verejnosť na športovanie. Po tom partie mladých však uzamknutá brána neodradí. Správca areálu nachádza prázdne fľaše od alkoholu skoro každé ráno. "Každý je zodpovedný za konanie svojich detí. A mal by vedieť, kde to dieťa je a čo robí. Toto sa ustrážiť jednoducho nedá," vyjadrila sa riaditeľka školy Alena Ludányiová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy