Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takzvané Kočnerovo sledovacie komando môže byť stále aktívne. Pripúšťa to SIS aj vojenské spravodajstvo
Zdielať na

Takzvané Kočnerovo sledovacie komando môže byť stále aktívne. Pripúšťa to SIS aj vojenské spravodajstvo

BRATISLAVA / Nelegálne sledovacie komando, ktoré v minulosti špehovalo novinárov a politikov, môže stále úradovať. Šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský pre Televíziu JOJ povedal, že niektorí jeho členovia sú stále aktívni. Podobné informácie má podľa ministra obrany aj Vojenské spravodajstvo. Otázkou teraz je, čo s tým bude robiť polícia.

"Niektorí členovia komanda dodnes pri stretnutiach hovoria, že ich služby a ceny sú stále rovnaké," vyjadril sa riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Šokujúcu informáciu o stále aktívnych službách takzvaného sledovacieho komanda televízii JOJ tento týždeň potvrdil riaditeľ Slovenskej informačnej služby.

Nelegálne organizovaná a Petrom Tóthom koordinovaná skupina ľudí, podľa Tóthovej výpovede priniesla informácie Marianovi Kočnerovi, aj na základe ktorých prišiel o život Ján Kuciak a jeho snúbenica.

Faktom je, že nikto z kočnerových donášačov doteraz nebol v tomto prípade zadržaný a ani trestne stíhaný. Obzvlášť zarážajúce však je oficiálne vyjadrenie riaditeľa tajnej služby, podľa ktorého takáto skupina operuje aj dnes. "Osobne o tom informácie nemám, no myslím si, že ak tie informácie má šéf tajnej služby, tak si myslím, že sú hodnoverné," uviedol premiér Igor Matovič. 

A nie je to len SIS, ktorá disponuje informáciami o ďalšom pôsobení nelegálnych špiónov. Minister obrany, pod ktorého spadá ďalšia spravodajská služba tiež potvrdil, že aj vojenské spravodajstvo zachytilo tieto informácie."Vojenské spravodajstvo ma informovalo o tom, že existujú nejaké podozrenia o tom, že sa tu vykonávajú nelegálne aktivity," potvrdil minister obrany Jaroslav Naď. 

Tváre špehov mohla verejnosť spoznať práve na súde v prípade vraždy novinára. Miroslav Kriak, Štefan Mlynarčík a Juraj Škrip. Ich prácu mal koordinovať Kočnerov spolupracovník Peter Tóth. Na ich zoznam sa dostali aj ďalší novinári. Ale aj politici. Vrátane súčasných ministrov.

Televízii JOJ sa podarilo telefonicky skontaktovať s mužom zainteresovaným na spomínanom sledovaní v minulosti. Miroslav Kriak sa k nemu vyjadrovať nechcel. Slová šéfa tajnej služby spochybňuje. "Táto informácia má asi takú hodnotu, ako keby som vám povedal, že od včerajška Slovenská republika susedí so Švédskom," uviedol Miroslav Kriak, člen sledovacieho komanda. 

Kriak tvrdí, že dnes na žiadnom nelegálnom sledovaní nepracuje a podobné služby neponúka. V druhom telefonáte o pár minút neskôr už tvrdil, že išlo len o dezinterpretáciu jeho slov. "Som to povedal pred jedným jediným človekom a bolo to povedané absolútne zo žartu. Keďže on je zamestnanec SIS, tak musel napísať záznam o kontakte so mnou, ako s bývalým pracovníkom SIS. A celé sa to dezinterpretovalo," povedal Kriak. "Určite sa na to budem pýtať. Určite sa budem pýtať na to, do akej miery je to relevantné a určite s tým budeme niečo robiť," potvrdil policajný šéf Roman Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy