Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Majú internáty zriadenú izolačnú izbu? Na týchto školách sa zahraniční študenti musia preukázať negatívnym testom
Zdielať na

Majú internáty zriadenú izolačnú izbu? Na týchto školách sa zahraniční študenti musia preukázať negatívnym testom

BRATISLAVA/TRENČÍN / Internáty vysokých škôl ako aj stredné školy s internátmi by mali disponovať priestormi, v ktorých by mohli študenti zo zahraničia stráviť karanténu. A nielen to. Mali by mať aj izolovanú miestnosť, do ktorej by mohol byť umiestnený študent, ak sa ochorenie COVID-19 u neho prejaví počas školského roka. Tieto opatrenia vydala pandemická komisia vzhľadom na vývoj situácie vo svete.

Karanténne zariadenie a izolačnú izbu by mali mať od 1. septembra všetky internáty vysokých škôl. Nejde však o nariadenie ale o odporúčanie.Pandemická komisia ho adresovala stredným aj vysokým školám už 11. augusta, aby mali čas sa na tieto veci pripraviť. "Pretože, ten import nákazy zo zahraničia je vysoko pravdepodobný," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

UPJŠ Košice


Prvou univerzitou, ktorá informovala ako to vyriešila, bola UPJŠ v Košiciach, kde majú na lekárskej fakulte viac ako 1200 zahraničných študentov. "My každého jedného zahraničného študenta budeme testovať. Takisto na náklady univerzity budeme testovať každého študenta, z Erasmu," informoval prorektor lekárskej fakulty UPJŠ Pavol Jarčuška. "Študenti v nich strávia 54 dní a potom absolvujú testovanie na ochorenie COVID-19," dodal Jarčuška. Priestory pre karanténne zariadenie tak už majú pripravené.

Opatrenia, ktoré navrhla pandemická komisia navyše UPJŠ v Košiciach mienu uplatniť aj u študentov prichádzajúcich z aktuálne najrizikovejších regiónov Slovenska. "Samozrejme otestujeme aj takého študenta," skonštatoval Jarčuška.

Univerzita Mateja Bella 


Univerzita Mateja Bella v Banskej Bystrici by mala mať 700 až 800 zahraničných študentov. "Aktuálne sme prijali rozhodnutie, že pre účely ubytovania zahraničných študentov budeme požadovať v prípade všetkých požadovať negatívny výsledok aj z takzvaných bežpečných krajín. Aktuálne nemáme zriadené a ani nezvažujeme vytvorenie karanténneho zariadenia, respektíve izolačných izieb. Intenzívne rokujeme s mestom Banská Bystrica, s krízovým štábom Okresného úradu a pevne verím, že od začiatku septembra bude zriadené takéto zariadenie na úrovni nášho mesta," uviedol rektor Vladimír Hiadlovský. A to aj s ohľadom na to, aby ju mohli využiť ďalšie školy na území mesta, ktoré majú internáty.

Univerzita Komenského

Priestory na karanténne zariadenie na svojich internátoch nemá ani Univerzity Komenského v Bratislave."V súčasnosti oslovujeme niektoré externé ubytovacie zariadenia alebo je tu možnosť využiť voľné kapacity zdieľaných bytov, hostelov a podobne. Univerzita očakáva príchod viac než 2 000 zahraničných študentov. Študenti prichádzajúci z rizikových krajín/oblastí sú povinní absolvovať domácu izoláciu a najskôr po piatich dňoch od príchodu na Slovensko podstúpiť test na ochorenie COVID-19. Až s negatívnym výsledkom testu budú ubytovaní na našich internátoch," uvádza v stanovisku rektorát UK.

 

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka


V izolovaných priestoroch v prípade pozitívneho testu skončia zahraniční študenti Trenčianskej univerzity. "Vyčlenili sme v rámci kongresového centra v areáli fakulty špeciálnej techniky, špeciálne miestnosti v bunkovom systéme, ktoré majú vlastné sociálne zariadenia aby naozaj nedošlo ku kontaktu s ďalšími osobami," poznamenal rektor Univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik.


V novom akademickom roku by malo na univerzitu prísť okolo 160 zahraničných študentov a niekoľko zamestnancov, prakticky zo všetkých kútov sveta. "Posunuli sme otvorenie akademického roka na 28 septembra," pokračuje Habánik. 

Študenti, ktorí sem prícestujú zo zahraničia musia mať negatívny Covid test. "Musia byť v karanténe a keď prídu k nám musia sa preukázať druhým negatívnym testom," uzavrel rektor Habánik.

Pozrite si ako vyzerajú prípravy na školský rok:

Najčítanejšie správy