Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sú školy pripravené na online vyučovanie? Minister avizuje nákup techniky
Zdielať na

Sú školy pripravené na online vyučovanie? Minister avizuje nákup techniky

BRATISLAVA / Už o necelé dva týždne sa začína nový školský rok. V súvislosti so zvyšujúcim sa počtom nakazených myslia riaditelia škôl aj na možnosť vyučovania online formou. Lokálne uzavretie len pre jeden prípad výskytu koronavírusu u pedagóga, či žiaka, totiž znamená minimálne pre jednu triedu domácu karanténu. Zisťovali sme preto, ako sú školy na dištančnú formu vzdelávania po prázdninách pripravené. A ministerstvo školstva už avizuje aj nákup techniky.

Minister školstva začiatkom tohto týždňa vysvetlil ako školy budú fungovať, ak sa v triede u žiaka alebo pedagóga vyskytne koronavírus."Do červenej zóny prechádza trieda ak sa ochorenie Covid-19 preukáže u dvoch žiakov, u jedného pedagogického zamestnanca, alebo u dvoch nepedagogických zamestnancov. Toto platí pre materské a základné školy, pri stredných školách stačí, že sa ochorenie potvrdí u jedneho zamestnanca alebo u dvoch žiakov," informoval hovorca ministerstva školstva. "Rátame, že budeme prerušovať vyučovanie v školách v tej červenej fáze, druhý stupeň základných škôl a stredné školy budú vyučovať dištančným spôsobom," dodal minister školstva. 

S odstupom ale len dvoch dní ale tvrdí, že že školy digitálne zabezpečené nie sú. "Áno, treba vysloviť, že nie sme digitálne zabezpečení ani zo strany učiteľov, ani študentov, toto budeme riešiť v nasledujúcom období," dodal Gröhling. 

"My sme s učiteľmi celé prázdniny riešili, aké sú nedostatky dištančného vzdelávania. Naozaj je problémom zabezpečenie internetu u učiteľov a žiakov aj technické vybavenie," vraví riaditeľka ZŠ v Bratislave Erika Drgoňová. Počet počítačov, notebokou, tabletov je napríklad na tejto škole obmedzený. "My nateraz nevieme nakúpiť dostatočné množstvo notebokov alebo tabletov aby sme vybavili celý učiteľský zbor," priznala riaditeľka. 

Aj v takej Lomničke vraj môžu na online výučbu zabudnúť. Ak by boli deti v domácej karanténe, postupovali by presne tak isto, ako pri prvej vlne."My sme materiály tlačili a rozdávali sme ich po rodinách, zhruba každé dva týždne sme ich roznášali a hneď aj zbierali," informoval riaditeľ materskej a základnej školy v Lomničke Miroslav Zelina. 

Podľa riaditeľa to nie je najnešťastnejšia forma vzdelávania, ale na inú by tam neboli podmienky. To na základnej škole Komenského v Starej Ľubovni sú na online výučbu pripravení, ale netaja sa tým, že to nie je ideálny stav. Počítače si zakúpili cez rôzne projekty, ale počas pandémie učitelia využívali aj súkromné notebooky či smartfóny. 

"Žiadame už teraz ministerstvo financií, aby nám poskytlo financie, aby sme vedeli zabezpečiť online alebo digitálne vzdelávanie. Možno to bude už do par dní, následne budeme školám posielať peniaze, aby si vykryli tieto problémy a ďalej sa digitalizovať z fondu obnovy, čo by malo byť v októbri," potvrdil minister školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy