Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zdravotné poisťovne avizujú miliónové výpadky. Ak nedostanú peniaze, ovplyvní to zrejme zdravotnú starostlivosť
Zdielať na

Zdravotné poisťovne avizujú miliónové výpadky. Ak nedostanú peniaze, ovplyvní to zrejme zdravotnú starostlivosť

BRATISLAVA / Pre výpadky v príjmoch avizujú zdravotné poisťovne miliónové výpadky. Ak peniaze nedostanú, mohlo by to mať vplyv na zdravotnú starostlivosť. To si uvedomujú i ministri zdravotníctva a financií a preto hľadajú milióny. Pomocnú ruku zásadne neodmieta ani opozícia.

Svoje ekonomické vyhliadky zdravotné poisťovne zreteľne popísali už v pondelok. Ak sa situácia bude zhoršovať a platiť odvody bude menej ľudí pripíšu si stámiliónové škody. "Výpadky v prijímoch odhadujeme tento rok na 116 eur, čo je takmer 5 percent z plánovaného rozpočtu," informuje Matej Neumann zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Za prvých 7 mesiacov tohto roka evidujeme výpadok prijímov vo výške 30 miliónov eur, do konca roka ten výpadok môže dosiahnuť až 100 miliónov eur," pridáva sa hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. "Tento rok ani pre nás nebude priaznivý, oodhadujeme výpadok rádovo v niekoľko miliónov eur," vyjadrila sa hovorkyňa poisťovne UNION Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 

Že výrazný vplyv na rozpočty budú mať ekonomická a epidemiologická situácia si uvedomujú aj ministerstvo zdravotníctva a financií. A práve oni pozorne sledujú tento vývoj, aby vedeli, koľko peňazí bude treba naliať do poisťovní. "Je veľmi dôležité dofinancovať tou správnou sumou, pretože aj z minulých rokov vieme, že pokiaľ sa do systému doleje viac financií, tak nakoniec sa to potom odzrkadlí u tých súkromných poisťovní vo vyšších ziskoch," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Dobrou správou jej, že tá suma postupne klesá," tvrdí minister financií Eduard Heger. 

Kedže zdravotné poisťovne môžu generovať aj zisk, treba systém dofinancovania dobre premyslieť. Aby peniaze šli na starostlivosť a nie do vrecka majiteľov poisťovní

Akú veľkú záplatu bude musieť minister financií pre rezort zdravotníctva hľadať nevie ani on sám. Verí ale, že nebude taká veľká, aby sa musel v parlamente znova otvárať rozpočet. "Som rád, že sú aktuálne všetky 3 poisťovne solventné a plnia si svoje záväzky a štát určite v prípade potreby im podá pomocnú ruku," dodal Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy