Jasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Doplatky za ortopedické pomôcky môžu byť od septembra až štvornásobne vyššie
Zdielať na

Doplatky za ortopedické pomôcky môžu byť od septembra až štvornásobne vyššie

BRATISLAVA / Doplatky za ortopedické pomôcky môžu byť od septembra až štvornásobne vyššie. Medzi komorou ortopedických technikov a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou doteraz neprišlo k dohode. Ich zmluvy sa končia koncom tohto mesiaca. Ortopedickí technici sa už listom obrátili aj na ministra zdravotníctva, pretože poisťovňa im v návrhu nových zmlúv odmieta preplácať akúkoľvek strojovú prácu. Ortopedické pomôcky pritom u nás vyrába len 28 subjektov a pre niektorých sú nové zmluvy údajne až likvidačné.

Ak sa ortopedickí technici so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou nedohodnú na cene, doplatky ortopedických vložiek do topánok sa zvýšia z troch na 12 eur. Týka sa to napríklad aj 5-ročného chlapca, ktorý práve v utorok prišiel na prvú skúšku na mieru ortopedických vložiek do topánok. "Tak neteší ma to, ale doplatky máte všade ako aj u zubára, darmo platíte odvody," skonštatoval otec 5-ročného chlapca.

"Bohužiaľ, budeme nútení pristúpiť k takémuto riešeniu. Dospelí za veľmi zložitú obuv zaplatia 92 až 100 eur," povedala viceprezidentka Slovenskej komory ortopedických technikov Andrea Černá. Všeobecná zdravotná poisťovňa pred časom ortopedickým technikom oznámila, že od prvého septembra celoplošne prestane preplácať akúkoľvek strojovú prácu.

Podľa viceprezidentky komory technikov však práve stroje a moderná technika tlačia cenu ortopedických pomôcok smerom nadol. "V dodatkoch nám toto oznámili a my si nevieme predstaviť, že hodinová mzda pracovníka technika nezaplatí aj prácu na strojoch. A my nevieme vyrábať bez strojovej techniky," vyjadrila sa Černá. "My sme si ako jediní dali vypracovať znalecký posudok a práca technika je dnes o 40 percent menej zaplatená a ešte chcú znižovať?," povedala Černá.


"Medializované informácie sú nepravdivé a nekorektné. Zdravotná staroslivosť je pokrytá a počas tohto týždňa budeme s nimi rokovať. Uzavreté nie je nič," uviedol Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "My sme hľadali pomoc už aj u ministra zdravotníctva. Opakovane listom sme ho požiadali o pomoc. Odpoveď zatiaľ žiadna," povedala Černá.


"MZ SR registruje prebiehajúce rokovania medzi oboma zmluvnými stranami. Nastavenie zmluvných podmienok je v právomoci partnerských strán, do ktorých MZ SR nemá kompetenciu vstupovať. O situáciu sa však zaujíma," vyjadrila sa hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. "Ak sa nedohodneme, naozaj nám nezostane iná možnosť, než to premietnuť do cien ortopedických pomôcok," dodala Černá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy