Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza kupovania poslaneckých hlasov: Vypovedal aj Trnkov kolega Čentéš, Sulík prehovoril o výsluchu
Zdielať na

Kauza kupovania poslaneckých hlasov: Vypovedal aj Trnkov kolega Čentéš, Sulík prehovoril o výsluchu

BRATISLAVA / Kauza kupovania poslaneckých hlasov, známa ako "Sasanka" pokračuje. Na polícii po bývalom generálnom prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi dnes vypovedal jeho nevymenovaný kolega - Jozef Čentéš. Práve jeho meno sa stalo predmetom ostrých politických výmen v minulosti. K svojej výpovedi sa dnes vyjadril aj Richard Sulík. Ten svojho času nosil Kočnerovi domov zákulisné správy z parlamentu.

Všetko čo si robil sám, všetko čo si robil sám vždy si doj***l. Takže teraz mi povedz pravdu. Prečo ste išli vydierať toho Haščáka? Čo si od toho očakával, čo si od toho chcel? Do pi*e, vieš, že je to môj kamarát. Vieš ku***a, že je to človek, ktorý okrem iného pomáhal do pi*e a kupoval poslancov, keď si sa mal stať generálnym prokurátorom. Bohužiaľ nám jeden chýbal, ale aj on bol ten, ktorý na to zložil peniaze a dal tam za teba milión euro. Presne tak isto ako som milión euro za to dal ja. Že tam chýbal jeden hlas do pi*e, za to ja nemôžem, lebo ty si si vybavoval SDKÚ a v SDKÚ ti nedali ani jeden hlas.

Práve táto, dnes už legendárna nahrávka medzi Mariánom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom okrem Gorily vyplavila na povrch ďalšie, mimoriadne závažné podozrenia. Okrem iného o kupčení s hlasmi pri voľbe Generálneho prokurátora v roku 2010.


V tajnom hlasovaní bol vtedy generálnym prokurátorom bol vtedy zvolený a neskôr prezidentom Gašparovičom nevymenovaný Jozef Čentéš. A práve on bol v utorok ďalším, ktorého dnes policajti vypočuli v tejto kauze. 

Výpoveď Čentéša a Sulíka

O čo sa teda zaujímal vyšetrovateľ? "Vyšetrovateľ policajného zboru bol dnes veľmi dobre pripravený. Kládol mi erudované otázky. To znamená, vyšetrovatelia vec ovládajú," vyjadril sa Čentéš. Čentéša podľa jeho slov dostal podrobné otázky zamerané na všetky detaily voľby. "Týkali sa jednotlivých procesných postupov. To znamená navrhovanie kandidátov, samotný priebeh voľby GP, výsledok tejto voľby. Aj o tom, či mám alebo nemám vedomosť o kupovaní poslancov Národnej rady SR," ozrejmil. 

V tejto kauze v pondelok policajti vypočuli aj ďalšieho aktéra Sasanky. Aktuálne ministra hospodárstva Richarda Sulíka. V tom čase sa s Kočnerom stretával pomerne intenzívne. Priznáva 12 - 15 návštev v jeho dome, kde sa rozprávajú aj na tému uplácania poslancov. Dnes na otázky k tejto minulosti reaguje podráždene. "Ja som sa k mojim stretnutiam s Kočnerom už tak veľakrát vyjadril, že fakt nemám opätovne dôvod to tu rozoberať," uviedol Sulík. 

Sulík hovorí, že aj on dostal otázky k podrobnostiam voľby. Vyšetrovateľ sa ho pýtal na koaličných poslancov, ktorí v tajnej voľbe hlasovali za Trnku a ich možného podplatenia. Vraj na výsluchu padli rôzne mená poslancov.  "Potom mi prehrával tie videá moje, tie slávne. Našťastie boli zverejnené, lebo to vidieť, že ja som nič zlé nerobil," dodal Sulík k výpovedi. Polícia nateraz vyšetrovanie nekomentuje. Sulík ale aj Čentéš sú presvedčení o tom, že celá kauza by mohla smerovať k jej objasneniu. "Museli tam nájsť niečo navyše. Boli by hlúpi, keby to teraz vytiahli. Najprv sa popýtajú všetkých zúčastnených, aby ich mali potom s čím kontaktovať," uzavrel minister hospodárstva Sulík. s

Súvisiace články

Najčítanejšie správy