Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hasiči pomáhali pri záchrane zraneného bociana: Ak by sa tak nestalo, mláďa by zrejme zahynulo
Zdielať na

Hasiči pomáhali pri záchrane zraneného bociana: Ak by sa tak nestalo, mláďa by zrejme zahynulo

LUČENEC / Hasiči z Lučenca pomáhali zachraňovať zranené bocianie mláďa. Ornitológovia zistili, že nie je schopné lietať. Tieto jedince sa pritom už v týchto dňoch pripravujú na dlhý let do teplých krajín. Ak by mláďa zostalo v hniezde, pravdepodobne by zahynulo.

Ochranári dostali informáciu od ornitológov, že v hniezde by sa malo nachádzať mláďa bociana, ktoré ešte nelieta. To naznačovalo, že s ním niečo nie je v poriadku. V tomto období by už mal totiž dokázať aj sám loviť. "On by už mal zdravo lietať, loviť a už postupne aj odlietať do Afriky, do tých teplých krajín, kde zimujú," skonštatoval Jakub Melicher, CHKO Cerová Vrchovina.

​Na to, aby sa ochranári dostali do vysoko položeného hniezda, potrebovali pomoc. Podujali sa hasiči s výškovou technikou. "Išlo o hniezdo, ktoré sa nachádzalo na stĺpe. Výška približne 5 metrov," vyjadril sa veliteľ zásahu HaZZ Lučenec Peter Matuška.


Keď sa hasiči zdvihli do výšky, v hniezde skutočne našli ležať mláďa. Zviera sa ale svojich záchrancov obávalo a nedalo sa chytiť. Snažilo sa uniknúť. Jeho pokus vzlietnuť ale dopadol smutne. Pred tvrdým pádom ho, našťastie, zachránili slnečnice. Bolo evidentné, že jeho krídlo nie je v poriadku, čo neskôr potvrdila aj veterinárka. "Tam skonštatovali, že ide naozaj o deformáciu kĺbu v krídle," doplnil Melicher.


Aj napriek tomu, že mal hendikep, podľa ochranára išlo o dosť silného jedinca, ktorý by mohol aj zaútočiť. Hasič preto dostal inštrukcie, ako ho má chytiť, aby to bolo pre neho čo najbezpečnejšie. "Ono je v prvom rade potrebné ho chytiť za zobák, keď sa s ním manipuluje. Má ho dosť silný, môže dôjsť jednoducho aj k zraneniu, hlavne si treba dať pozor na zrak," skonštatoval  Melicher.


Bocian, ktorý dostal meno Marta, strávil niekoľko dní u ochranárov v Rimavskej Sobote. Do teplých krajín ale s ostatnými bocianmi nepoletí. Jeho šance na vyliečenie sú totiž minimálne. "Sme dohodli s bojnickou zoo prevoz a tam sa o neho ďalej budú starať ako o trvalého hendikepa," dodal Melicher.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy