Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Domáce pálenie destilátov dostane stopku. Záujemcov je vraj málo
Zdielať na

Domáce pálenie destilátov dostane stopku. Záujemcov je vraj málo

BRATISLAVA / Domáce pálenie destilátov dostane stopku. Ministerstvo financií totiž po roku a pol vyrátalo, že sa to štátu nevypláca. Záujemcov je vraj málo a celý proces kontroly je drahší ako výber na daniach.

Očakávania boli veľké. Predkladatelia zákona avizovali, že sa prihlásia tisícky malých súkromných páleníc, realita je však po roku a pol úplne iná. "Do tohto procesu sa zapojilo len 26 domácich výrobcov," vyjadril sa hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Ministerstvo financií sa tak rozhodlo po roku a pol zrušiť súkromnú, domácu výrobu destilátov pre vlastnú spotrebu, ktorú v parlamente presadil Most-Híd. Nízky záujem totiž prináša viac trampôt ako výnosu na daniach. "Približne 220 eur pričom administratívne náklady a náklady finančnej správy dosiahli sumu asi 9000 eur," prezradil Kirinovič.


Paušálna ročná výška spotrebnej dane je v tomto prípade stanovená na 135 eur. Súkromným, domácim legálnym páleniciam tak zrejme odzvoní. Svoj pohľad na ne majú väčší producenti, ktorých okrem toho trápi tento rok aj zlá úroda ovocia. 

Nedostatok ovocia, ale aj legalizáciu domácich zariadení pocítili pestovateľské pálenice. "Legálni páleničiari sú diskriminovaní. Tu idú obrovské investície. Všetko ide legálne," povedal Imrich Varga, majiteľ Pálenice Hurbanovo.

Zaujímavé sú vraj čísla odvodov do štátnej kasy v podobe spotrebnej dane z pálenia. "Odvody boli slabšie, pritom vlani bolo strašne veľa ovocia. Ten rozdiel niekde je, alebo zostalo," myslí si Varga. Pestovateľským páleniciam klesol počet stálych klientov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. "Asi 20-25 percent sa už k nám nevrátilo, to bolo vlani," skonštatoval Varga.

Finančná správa totiž zaznamenala nárast predaja zariadení na výrobu liehu dovezených z krajín mimo únie. Ministerstvo preto varuje. "Tie sankcie dosahujú minimálnu výsku 3300 eur," priblížil Kirinovič.


Ministerstvo financií bude však tento problém riešiť. Možnosťou by bolo odkúpenie týchto zariadení zo strany štátu. Tu ale analytik upozorňuje, že štát nemá vlastné peniaze. "Lebo má len peniaze nás všetkých, alebo si povieme, že to bola súčasť ich podnikateľského rizika," vyjadril sa analytik INESS Martin Vlachynský.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy