Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku je 3100 nevysporiadaných pozemkov. Veľká pozemková reforma z fondov EÚ by to mala zmeniť
Zdielať na

Na Slovensku je 3100 nevysporiadaných pozemkov. Veľká pozemková reforma z fondov EÚ by to mala zmeniť

BRATISLAVA / Vláda už musí pracovať na pláne návrhov, ako zmysluplne a efektívne použiť obrovské miliardy, ktoré nám ponúka Európska únia. Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon koalíciu vyzval, aby urobila aj zásadnú pozemkovú reformu.

Príčiny súčasného stavu pochádzajú spred niekoľkých storočí. "Je to ešte dedičstvo z čias Márie Terézie, keďže u nás sa pôda dedí rovnomerným dielom a všetkých potomkov, kdežto v Českej republike to dedí prvorodený syn, aspoň takéto právo bolo kedysi," povedal poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský.

Veľa zla napáchali komunisti, ktorí mnohým ľuďom pôdu prosto ukradli. No a teraz je Slovensko stále pozemkovo veľmi rozdrobená krajina, a to spôsobuje problémy - vlastníkom, užívateľom, obciam, firmám, štátu i samotnej prírode. Minulá vláda chcela, ale nepresadila pozemkové úpravy, lebo na záver mandátu už bola v rozklade.

"Ľúto mi je to hlavne kvôli ľuďom, ktorí robili na tomto zákone profesne," uviedla exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.


Bývalý agrominister Zsolt Simon si myslí, že práve teraz je vhodný čas, aby sa vláda pustila do náročného procesu sceľovania, a to za peniaze z Európskej únie. Komplexná pozemková reforma by sa podľa neho robila asi 10 rokov a stála by okolo 850 miliónov eur.  "Dotkla by sa každého metra štvorcového pozemkov, či sú poľnohospodárske, lesné, alebo ostatné pozemky v republike. To znamená, že to má obrovský dosah," myslí si Simon.

Terajší štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Martin Fecko je toho názoru, že reforma potrebuje kvalitný projekt. "Horúčkovito zvažujeme možnosti efektívneho využitia zdrojov z EÚ s ohľadom na kapacitné a personálne možnosti a výslednú kvalitu projektov pozemkových úprav. Nemôže to ísť na úkor kvality."

Na Slovensku je bežné, že na jednej parcele je okolo 10 - 15 vlastníkov. Doteraz scelili iba 430 katastrálnych území, avšak zostáva ich ešte 3100.


"My máme v programovom vyhlásení vlády, že chce vykonávať pozemkové úpravy, tie pozemkové úpravy treba robiť komplexne," informuje členka výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Na to, aby náročná pozemková reforma mala zmysel, však treba upraviť aj spôsob dedenia, pretože načo vynakladať stovky miliónov na sceľovanie, ak by sa v budúcnosti pri dedičských konaniach pozemky opäť delili.
"Keď scelíme pozemky a nezmeníme ostatné zákony, tak nám to nie je nič platné, to sú vyhodené peniaze," uzavrel Zsolt Simon.

Domáce pálenie destilátov dostane stopku. Ministerstvo financií vypočítalo, že sa to neoplatí. Prečo? To už sa dozviete z nasledujúcej reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy