Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spor ministra pôdohospodárstva a farmárov pokračuje. Problémom je zvýšenie cien za prenájom štátnej pôdy
Zdielať na

Spor ministra pôdohospodárstva a farmárov pokračuje. Problémom je zvýšenie cien za prenájom štátnej pôdy

BRATISLAVA/BOĽKOVCE / Agropotravinárska komora sa nechce zmieriť s návrhom Slovenského pozemkového fondu zmeniť spôsob výpočtu nájmu za užívanie pôdy. Dodatky k nájomným zmluvám so spätným pôsobením k začiatku roka považujú za neprijateľné. Podľa ministra Mičovského ale doterajší systém mnohých farmárov znevýhodňoval.

Doterajší spôsob výpočtu nájomného je podľa bonity pôdy, po novom by to už malo byť podľa takzvanej obvyklej výšky nájmu. "V  tej cene obvyklého nájmu, ktorá je absolútne, ale absolútne nekorektná veličina na výpočet ceny nájmy, sú započítané rôzne kvality pôdy, rôzne využitie pôdy," vyjadril sa Miroslav Štefček, podpredseda SPPK (Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora)

Minister Mičovský však argumentuje, že už ďalej nechce tolerovať nespravodlivé rozdiely medzi farmármi, ktoré zdedil, a na ktoré upozornila aj Európska komisia. Niektorí totiž majú od štátneho pozemkového fondu v prenájme pôdu za nižšie ceny, iní však musia hospodáriť na drahšie prenajímanej pôde od súkromníkov. "Však 77 percent poľnohospodárov platí tie vysoké, tržné ceny a tí oprávnene hovorili - prečo my sme znevýhodnení? Takže od nich prichádza opačná reakcia - hovoria, konečne sa zrovnali podmienky, sme vám za to vďační," vyhlásil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. 

 Ak sa veci v krátkom čase nevyriešia, poľnohospodári sú odhodlaní ísť aj do nejakej formy slušného štrajku. "Z toho vyplýva aj sada trestných oznámení na neznámych vinníkov, ktorí nekonali v tejto veci ako mali už dávnejšie," poznamenal minister. 

 SPPK okrem iného vyčíta agrorezortu aj to, že ani minister, ani štátny tajomník Fecko neboli v pondelok v Bruseli na rokovaní Rady ministrov poľnohospodárstva členských krajín Európskej únie. Podľa Mičovského však oveľa dôležitejšie budú nasledujúce schôdzky, a tam už vedenie rezortu bude. "Ja sám čakám na verejné vysvetlenie ministra a štátneho tajomníka, že čo boli tie pohnútky, že nešli do Bruselu," podotkol Emil Macho, predseda SPPK. 

"Žiadna chyba sa nestala, naozaj sa venujeme tomu, čomu treba a toto stretnutie nebolo chápané tak, že účasť na ňom je nevyhnutná,"ozrejmil minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy