Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini vyzval Matoviča, aby pre diplomovku odstúpil z postu premiéra
Zdielať na

Pellegrini vyzval Matoviča, aby pre diplomovku odstúpil z postu premiéra

BRATISLAVA / Podpredseda NR SR Peter Pellegrini vyzval premiéra Igora Matoviča, aby pre diplomovku odstúpil zo svojej funkcie predsedu vlády. Pokiaľ neodstúpi do pondelka, začnú zbierať podpisy na jeho odvolanie.

Podpredseda Národnej rady SR a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini vyzval Igora Matoviča (OĽaNO), aby pre kauzu svojej diplomovej práce odstúpil z funkcie predsedu vlády. Ako povedal na piatkovej tlačovej konferencii pred budovou NR SR, ak tak neurobí do pondelka, strana Hlas začne zbierať podpisy pre zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by premiéra odvolávali z funkcie.

"Ja osobne by som odstúpil. Presne to boli slová a reakcia Igora Matoviča na diplomovku Borisa Kollára. Igor Matovič však dnes nechráni zlodejov, on sám je podľa vlastných slov zlodejom. Zlodej a klamár predsa nemôže byť predsedom vlády SR," povedal na rovinu Pellegrini. "Vyzývame ho, aby odstúpil z funkcie predsedu vlády. Ak neodstúpi, v pondelok začneme zbierať podpisy s návrhom na jeho odvolanie," zdôraznil ďalej.

Podpredseda NR SR zároveň vyhlásil, že za takýto čin sa automaticky odstupuje z funkcie a Matovičovu kauzu s diplomovkou označil za hanbu. „Je to hanba nielen pre neho, ale aj pre nás všetkých, že dnes máme v Bruseli premiéra s pochybným titulom,“ skonštatoval pred médiami.

Pellegrini ďalej ozrejmil, že v tejto súvislosti oslovia ostatné opozičné strany, predovšetkým Smer - SD. "Začneme kontaktovať aj kolegov z opozície, či sa nepridajú k tejto iniciatíve," vyjadril sa líder vznikajúcej strany Hlas. "Budem zvedavý ako sa zachovajú kolegovia z koaličných strán. Ak išlo len o spojenie dvoch kníh, tak to je čistý podvod  - a to je ešte horšie, čo predviedol Kollár," zhodnotil expremiér.

O svoju diplomovku obavy nemá

Pellegrini nemá žiadne obavy z toho, že by aj jeho diplomovka mohla byť plagiátom. Pred médiami vyhlásil, že jeho prácu preverovali už v čase, keď bol premiérom a tiež skonštatoval, že išlo o zložitú diplomovku, ktorá sa týkala účtovníctva.

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Matoviča chce zvolať aj Robert Fico

Predseda Smeru-SD Robert Fico označil Matovičovu diplomovku za zrkadlo jeho charakteru. "Je to vrchol ľadovca. To s jeho diplomovkou považujem za jeho charakter. To ako žil celý život - ako okradnúť štát, ako krivo obviniť svojich politických oponentov," vyhlásil Fico.

"Keby verejnosť lepšie vedela, kto je Kiska, Kollár či Matovič, tak títo ľudia by nikdy nemali šancu a nikdy by neprekročili prah NR SR. Nie je možné, že o ich právnych a morálnych prehreškoch sa dozvedáme až po tom, čo títo ľudia nastupujú do významných ústavných funkcií," skonštatoval Fico. Predseda Smeru zdôraznil, že každý pred vstupom do politiky, by mal byť riadne preverený. 

Šéf Smer-u zároveň priblížil, že v strane už majú pripravené podpisové hárky na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu Matoviča. „V Smere sme sa rozhodli, že je čas odvolávať Igora Matoviča z funkcie premiéra. Je duševne nespôsobilý, a to vyvoláva množstvo právnych otázok. Matovič nesie plnú zodpovednosť za nezvládanie koronakrízy a to, v akom stave sa Slovensko nachádza. Toto a jeho charakter je hlavný dôvod na odvolávanie Matoviča,“ uviedol šéf Smeru-SD. Poznamenal, že jeho strana má 26 poslancov parlamentu, ktorí sa pod zvolanie schôdze podpíšu a osloví aj ďalších nezaradených poslancov NR SR. Nepredpokladá však, že by sa našli koaliční poslanci, ktorí by sa pod túto výzvu podpísali.

Zvolanie mimoriadnej schôdze podporí aj ĽSNS

Zvolanie mimoriadnej schôdze podporí aj opozičná strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. Ako informoval hovorca strany a poslanec parlamentu Ondrej Ďurica, to ako budú hlasovať o odvolávaní Matoviča z funkcie sa rozhodnú na základe premiérových argumentov.

Matovič poslal po prevalení kauzy diplomovky odkaz všetkým neprajníkom

Premiér Igor Matovič sa momentálne sústredí na stretnutia s európskymi lídrami v Bruseli. Našiel si ale čas aj na reakcie k tejto kauze. "Pre tých, čo im nič dobré nie je - len sa nebojte, raz sa zase dožijete svojho premiérka, ktorý vás bude s jamôčkami v líčkach okrádať o miliardy. A vy budete môcť zase slastne pri tom vzdychať," napísal Matovič.


Cigániková nechce, aby pre kauzu Matovičovej diplomovky padla vláda

K Matovičovej diplomovke sa vyjadrila aj poslankyňa za SaS Jana Cigániková. Tá uviedla, že jeho práca sa nedá nijako ospravedlniť, no v žiadnom prípade si nežiada, aby pre túto situáciu padla vláda. "Ja v sebe nenájdem osobnú silu žiadať od neho tak ako predtým od Borisa Kollára alebo Andreja Danka vyvodenie osobnej zodpovednosti vo forme, že má odstúpiť. Príde mi to veľká obeť pre to, aby padla vláda, ktorá konečne uvolnila ľuďom ruky, aby zatvárali parazitov, ktorí parazitovali na tomto štáte dlhé roky," skonštatovala poslankyňa.

Cigániková sa na svojom facebookovom profile zároveň verejne ospravedlnila Andrejovi Dankovi, aj Borisovi Kollárovi, od ktorých žiadala odstúpenie z funkcie pre rovnaký dôvod. "V tejto skúške charakteru som asi veľmi neobstála, pretože nedokážem merať jedným metrom a žiadať rovnaké vyvodenie zodpovednosť od premiéra, ak by to malo znamenať nové voľby. Kvôli diplomovke," napísala Cigániková.

Viac k tejto téme sa dozviete aj v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy