Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zastihla vás búrka? Toto sú rady, čo (ne) robiť a ako podať prvú pomoc
Zdielať na

Zastihla vás búrka? Toto sú rady, čo (ne) robiť a ako podať prvú pomoc

BRATISLAVA / V tomto období nás môžu búrky nemilo prekvapiť na túre, pri vode, či na cyklistike. Každý kto to už zažil, vie, že to nie je príjemný pocit. Je preto dôležité vedieť správne zareagovať. Čo rozhodne (ne) robiť?

Základné rady pozná asi každý z nás, jednou z nich je - nebyť pod tým najvyšším predmetom, ktorý na danom mieste. Pokiaľ sme v meste, tak vysoké budovy majú bleskozvody, no v prírode je to horšie. Práve tu je dobré nájsť si nejakú hlbšiu priehlbinu, kde si môžeme čupnúť. Ideálne je aj ísť pod prístrešok, ktorý má bleskozvod alebo sadnúť do auta, lanovky, ktorá má tzv. faradajovú klietku. Ak sa ale nachádzate na reťaziach, či ferratách je nutné okamžite odísť. 

Pozor si treba dať aj pri vode. Ak ste nadšencom kúpania aj počas búrky, radšej si to poriadne rozmyslite. "Pokiaľ nám hrozí búrka s bleskami, čo najskôr z vody von," upozornil hovorca operačného strediska Záchrannej služby Jozef Minár. Takisto rybári, ak nosíte na pleciach nejaké kovové predmety, zložte ich dolu. "Ak sú ľudia na otvorenom priestranstve v prírode, tak treba dať nohy spolu, čupnúť si do drepu a byť od seba minimálne 3 metre. Lebo ten blesk ide, vyvíja sa koreňami stromov, zemou. Ak urobíme krok, tak ten blesk čo ide zemou nám prejde cez nohu a dostane sa do tela," vysvetlil Minár. 

"Ak máte mobil u seba na tele a dostali by ste zásah bleskom, alebo máte piercing na tele, tak tá energia z blesku sa nám dostane do tela a narobí tam problémy, môže vážne poškodiť orgány," upozornil Minár. 

TV JOJ

Ako podať prvú pomoc

Ak nás blesk zasiahne priamo, koža je vlhká, tak blesk telom prejde priamo. Ak ale máte na tele napríklad piercing, energia z blesku prejde aj do tela, a to nám môže vážne poškodiť orgány. "Môže nastať fibrilácia komôr, srdiečko sa začne chvieť, triasť a nepumpuje ako pumpa, nerozvádza krv do tela, môže prísť až k zástave srdca, dýchania. Môže spôsobiť (blesk) vnútorné popáleniny," vysvetlil záchranár a hovorca OS záchrannej služby Jozef Minár. 

Ako správne podať prvú pomoc si pozrite vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy