Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozsudok v kauze nechcených mostov
Zdielať na

Rozsudok v kauze nechcených mostov

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Nad cestou R2 pri Bánovciach nad Bebravou postavila Národná diaľničná spoločnosť tri mosty. Dva z nich však nikto nechce. Stáli pritom viac ako 1,5 milióna eur a spájajú iba polia. Spoločnosť žiada, aby si jeden most vzalo do vlastníctva mesto Bánovce nad Bebravou a druhý obec Dolné Naštice. Tie to odmietajú. Obe strany sa tak stretli na súde a už padol verdikt.

Most postavili v roku 2015. Národná diaľničná spoločnosť a obec Dolné Naštice sa dodnes nevedia dohodnúť, kto sa bude oň starať. Obec tvrdí, že most za takmer 70000 eur je im na nič.

"Je to úplne zbytočný most. Nie je dôležitým objektom, ktorý by nutne potrebovala," hovorí advokátka Mária Gbelská. 

Spája totiž iba poľné cesty a miestni ho nevyužívajú. Národná diaľničná spoločnosť ale tvrdí, že most postaviť musela.

Právna zástupkyňa NDS vyhlásila: "Sme dokázali, že išlo o vyvolanú investíciu v zmysle cestného zákona."

Národná diaľničná spoločnosť tvrdila, že zákon im prikazuje spojiť aj poľné cesty. Obec ale namietala.

"Toto je nepredstaviteľné, aby sme to my ako obec utiahli," sťažuje sa starostka obce Dolné Naštice Ľubomíra Kasalová.

Pokiaľ by sa musela obec o most starať, nemala by na to podľa starostky peniaze. Za stav mosta by musela niesť plnú zodpovednosť. Spor dnes ukončil súd.

Sudca okresného súdu Bánovce nad Bebravou povedal: "Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou takto rozhodol. Žalobu zamieta. Žalovanému nevyplýva zo žiadnej zmluvy ani zákona prevziať do vlastníctva tieto pozemky.

Podľa sudcu si NDS zle vyložila cestný zákon: "Tuto sa nahrádzali poľné cesty, nie sú to cesty, ktoré sú špecifikované v cestnom zákone."

Most teda zostáva v správe Národnej diaľničnej spoločnosti. Toto rozhodnutie potešilo aj predstaviteľov mesta Bánovce nad Bebravou. Aj od nich totiž NDS chce, aby sa starali o most, ktorý vybudovali nad spomínanou R2 a tiež spája iba polia.

Pripomeňme si vývoj situácie ohľadne mostov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy