Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Richnava rieši vážny problém, deti nemajú ísť kam do školy. Na ťahu je ministerstvo
Zdielať na

Richnava rieši vážny problém, deti nemajú ísť kam do školy. Na ťahu je ministerstvo

RICHNAVA / V obci Richnava riešia vážny problém. Roky tam podceňovali situáciu a nezačali výstavbu vlastnej školy. Deti chodili do susednej obce Kluknava. Lenže to už nie je možné. Do tamojšej školy sa totiž noví žiaci jednoducho nezmestia - preto susedom z Richnavy vypovedali takzvaný školský obvod. V Richnave teraz netušia kde umiestnia takmer sto nových prváčikov. Síce tam urýchlene vybudovali kontajnerovú školu, ale obsadili ju už deti z minulého roka. Viac miesta tam nemajú.

Richnavská improvizovaná základná škola sa skladá z kontajnerov. Triedy majú bežné vybavenie. Navštevuje ju vyše 90 nulťákov a prvákov. Jej kapacita je však naplnená. Otázne je kedy a kam umiestnia nových žiakov. "Nevieme termíny, kedy budeme mať a ktorú budovu budeme mať od 1. septembra, aby 2. septembra deti mohli vôbec nastúpiť do školského procesu. Takže stále čakáme a sme v takej neistote. Ja mám absolútne veľkú dilemu, ako mám prijať nových zamestnancov do práce a povedať im, že kde budú," uviedla riaditeľka ZŠ Richnava Adriana Mižigárová.

 Do úvahy pripadajú dve možnosti. Prvou je nadstaviť súčasnú kontajnerovú školu o poschodie. Tam by vznikli triedy pre budúcich školákov. "Horí čas na september 2020, to určite, to naozaj horí, pretože v podstate v posledný augustový týždeň sa musia robiť lavice, pripraviť tabule. Preto to tlačím na to, že nech sa rýchlo dohodneme či ideme nadstavovať, alebo budeme v tej budove elokovaného pracoviska," vyjadrila sa poradkyňa pre školstvo na ministerstve vnútra Soňa Hanzlovičová.

Proti rozširovaniu kontajnerovej školy bojujú aj obyvatelia Richnavy. Spustili petíciu. Druhá alternatíva je v budove, ktorú ma ale v správe Kluknavská základná škola, ktorá tu má elokované pracovisko. Preto je na ťahu obec Kluknava. Tu sú už hotové priestory, v ktorých sa vyučovalo. Netrebalo by ich pripravovať. No starosta Kluknavy toto pracovisko zrušiť v prospech nových richnavských žiakov nemôže. Aj tu sú plné triedy terajších žiakov.

"Chodia tam deti z Richnavy a tá škola je plná. Tých žiakov nemáme kde umiestniť. A smennosť je už teraz v našej škole, tak nevidím tam to riešenie," povedal Štefan Kováč, starosta obce Kluknava.  Preto to na teraz vyzerá tak, že ministerstvo vnútra bude musieť rozšíriť kontajnerovú školu. Tieto problémy by mali skončiť až na budúci rok. Dovtedy je v pláne postaviť v Richnave murovanú štátnu školu, s dostatočnou kapacitou. Je možné, že ju postavia aj priamo v osade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy