Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensko sa mohlo dostať mäso infikované koronavírusom. V Dolnom Kubíne nariadili testy
Zdielať na

Na Slovensko sa mohlo dostať mäso infikované koronavírusom. V Dolnom Kubíne nariadili testy

DOLNÝ KUBÍN / V dolnokubínskom veterinárnom a potravinovom ústave ako v jedinom na Slovensku preventívne kontrolujú vzorky mäsa na koronavírus. Impulzom bola hromadná infekcia pracovníkov bitúnku v nemeckom Severnom Porýnii-Vestfálsku. Mäso z Nemecka je aj na našich pultoch. Nie je vylúčené, že aj zo spomínaného bitúnku. Navyše, denník Kronen Zeitung uviedol, že koronavírus majú aj dvanásti pracovníci z troch horno-rakúskych bitúnkov.

"Potraviny doteraz neboli špecifikované ako faktor prenosu tohto vírusu, ale nikto to nepotvrdil, ani nevyvrátil," uviedla Lucia Šulejová z VaPÚ v Dolnom Kubíne. 

Do štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne chodia vzorky z obchodných sietí z celého Slovenska. V jedinečnom pracovisku na Slovensku takto skúmajú vzorky. 

"Na mäso z Nemecka, práve na tomto pracovisku vykonávame test - nakoľko sme národné referenčné centrum pre vírusy prenášané potravinovým reťazcom," vysvetlila Lucia Šulejová. 

Zo vzorky mäsa zabaleného v obale urobia stery. "Je to metóda, ktorá sa používa aj pri detekcii koronavírusu u ľudí, len tu nedochádza ku sterom zo slizníc z nosa a úst, ale zo sterov z obalu a povrchu mäsa," priblížila Lucia Šulejová. 

Potom ster putuje do stabilizačného roztoku. "Ster sa vytrepe, tento roztok prechádza určitou procedúrou, kde by sa mala zachytiť nukleová kyselina vírusu, je to v podstate genetický materiál," upresnila Lucia Šulejová. 

Či je vzorka pozitívna alebo negatívna, vedia v tomto ústave zistiť za jeden pracovný deň.

Od júna testujú na koronavírus aj potraviny 

V Dolnom Kubíne už v marci uvažovali, aby sa testovali na koronavírus potraviny. Do praxe to zaviedli v júni, keď sa celý svet dozvedel o ohniskách nákazy z nemeckých bitúnkov.

"Doposiaľ bolo vykonaných 54 kontrol, bolo odobratých 10 vzoriek do laboratória na vyšetrenie na prítomnosť koronavírusu, zatiaľ všetky vyšetrenia sú negatívne," ubezpečil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

Ak by bola čo i len jedna vzorka pozitívna, hygienici zavedú prísne opatrenia. A, navyše, tepelným spracovaním mäsa by sa vírus v mase mal zničiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy