Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Práca spôsobom home office sa môže stať trendom. Slováci vyjadrili svoj názor na prácu z domu
Zdielať na

Práca spôsobom home office sa môže stať trendom. Slováci vyjadrili svoj názor na prácu z domu

BRATISLAVA / Pandémia koronavírusu prinútila mnohé firmy siahnuť po alternatívnych metódach. Najčastejšie to bola práca z domu, ktorá vyprázdnila kancelárske budovy a zároveň zamestnávateľom odhalila nové možnosti, vrátane úspor na nákladoch. Benefitov je na oboch stranách hneď niekoľko, a preto sa takzvaný "home office" môže stať trendom blízkej budúcnosti.

Niekde 70 a inde až 90 % zamestnancov nesmelo niekoľko týždňov vstúpiť do kancelárie. Situácia sa postupne obracia, na pôvodné úrovne sa však už zrejme nevráti."Asi 70 % ľudí je už normálne v práci v banke a približne 30 % ľudí zostáva doma na home officoch," povedala Marta Cesnaková, hovorkyňa  SLSP. Práca z domu sa od začiatku pandémie stala nevyhnutnosť najmä pre finančné inštitúcie, ktoré sa tento prístup chystajú využívať aj v budúcnosti. V našej najväčšej poisťovni sa home officom nechali inšpirovať natoľko, že postupne prechádzajú na teleprácu.



"Každý zamestnanec si môže vybrať, koľko dní chce počas týždňa pracovať z domu a koľko chce chodiť do kancelárie," vyjadrila sa hovorkyňa Lucia Muthová, ALLIANZ. "Až 80 % personalitov povedalo, že plánujú rozširovanie tohto benefitu," poznamenala PR manažérka profesia.sk Nikola Richterová.

Pandémia tak len zrýchlila prechod na modernejší spôsob fungovania a pomohla splniť sen tých, ktorí musia za prácou dochádzať. "Najväčšia časť zamestnancov - až 51 % - to vníma tak, že by chodili najradšej do práce iba zriedkavo," informovala Richterová. 

"Na jednej strane sú to finančné benefity pre firmu, ale zase môže zamestnancom prispieť inými benefitmi, napríklad príspevkom na zariadenie domáceho pracoviska," dodala Muthová ALLIANZ.

"Určite home office zostáva trendom a aj v budúcnosti 20-30 % ľudí bude pracovať z domu", podotkla Cesnaková, hovorkyňa SLSP. Podobný prístup si zrejme zvolí aj množstvo ďalších firiem. Otázne však potom je, komu budú slúžiť takéto biznis centrá, ktoré aspoň tu v Bratislave rastú ako huby po daždi. 
Do akej miery ukáže až ekonomická situácia jednotlivých firiem. Pre mnohých však práca z domu nikdy nebude to pravé orechové.

"Jedným z dôležitých aspektov prečo sa budú ľudia aj naďalej vracať do kancelárií je osobný alebo sociálny kontakt," dodala Eva Sadovská, analytička WOOD&COMPANY.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy