Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister zdravotníctva Krajčí chystá zmeny v onkológii, zjednodušiť chce používanie inovatívnych liekov
Zdielať na

Minister zdravotníctva Krajčí chystá zmeny v onkológii, zjednodušiť chce používanie inovatívnych liekov

SLOVENSKO / Pre ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je onkológia jednou z priorít. Chystá zmeny. Chce zjednodušiť podmienky vstupu pre preukázateľné inovatívne lieky na náš trh a pripraviť nový zákon o dlhodobej paliatívnej starostlivosti, ktorú vníma ako dlhodobo zanedbávanú. A chystá sa tiež nastaviť systém preventívnych prehliadok s následnými bonusmi od zdravotnej poisťovne.

Liek na výnimku do sedem dní bola jedna z tém, ktorá rezonovala na tohtoročnej pacientskej konferencii. "Dostupnosť liekov je v tak zúfalom stave, že nemáme dostupné lieky na vyše 130 onkologických indikácií zo 170. Z vyše 170 onkologických diagnóz, na ktoré majú lieky v Slovinsku, v Rakúsku, Česku, my máme len 22% tých liekov," uviedla Jana Pifflová Špánková, prezidentka OZ Nie rakovine. 

"Za prioritné v súčasnosti považujeme schvaľovanie imunoterapie u pacientov pri nádoroch s vysokým stupňom mikrosatelitovej instability bez ohľadu na histológiu, ciklibov v prvej línii karcinóma prsníka a imunoterapie. Žiadame, aby tieto typy liečby, pre ktoré vypracujeme protokoly, boli rýchlo do siedmych dní uhrádzané na výnimky," vyhlásil minister Krajčí. 

"Skutočne, včera som telefonovala s manželkou pacienta, ktorá povedala: ‘ideme predať dom, lebo nám nedali liek’. Takže sme ich napojili na právničku, bude sa písať odvolanie. Tento príklad nerada používam, ale je to denná realita," poznamenala výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. 

Ministerstvo chce v priebehu dvoch rokov vytvoriť agentúru na hodnotenie zdravotníckych technológii - agentúru HTA, ktorej cieľom bude medicína postavená na dôkazoch, a teda vytvárať podklady pre rozhodovanie kategorizačnej komisie o účinnosti a efektívnosti inovatívnych liekov.

V národných skríningoch chce rezort zdravotníctva pokračovať rozposielaním pozvánok do poštových schránok opäť v septembri. "Teraz máme krízu, potrebujeme riešiť aj mnohé zanedbané vyšetrenia, ktoré tu počas covidu boli," povedal Krajčí. 

"Spustil sa, a pánboh zaplať a gratulujeme, opäť skríning mamografický od 1.6. Ostatné sa, ako som dostala informáciu, vyhodnotí spôsob toho pozývania, lebo sa zdalo, že je príliš veľké vynaloženie peňazí na tú odozvu," priblížila Jana Pifflová Špánková. 

"Takisto sa chceme zasadiť o to, aby bol nastavený kalendár preventívnych prehliadok následnou bonifikáciou poisťovne," dodal Krajčí. 

A zmeny sa chystajú aj v paliatívnej starostlivosti. "Vzniknú podporné tímy, ktorého súčasťou bude jednak paliatívny lekár alebo sestra, alebo iný lekár, plus psychológ, plus sociálny pracovník, podľa potreby a veľkosti ústavného zariadenia," upresnil štátny tajomník MZ SR Peter Stachura. 

Noviny Špeciál s Marekom Krajčím: O tom ako musí zachrániť zdravotníctvo a jeho ceste k viere: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy