Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mnohí farmári môžu prísť o dotácie, kvôli výdatným zrážkam nestihli pokosiť
Zdielať na

Mnohí farmári môžu prísť o dotácie, kvôli výdatným zrážkam nestihli pokosiť

ZÁHORIE / Suché jarné počasie a potom pre zmenu výdatné zrážky spôsobili farmárom problémy postupovať podľa predpisov Európskej Únie. Prvýkrát mali pokosiť trávu do 22. júna. Keďže v posledných dňoch výdatne pršalo, niektorí to nemohli urobiť. Teraz im hrozí, že môžu prísť o dotácie. Majú sa vraj obrátiť na inštitút vyššej moci.

Tráva farmárom, ktorí ju v tomto daždivom počasí pokosili, začala hniť. "Bolo by bývalo oveľa rozumnejšie, keby až teraz sa seno pokosilo," vysvetlil Vladimír Chovan, riaditeľ poľnohospodárskeho podniku v Plaveckom Podhradí. 


Za uplynulý víkend napršalo na niektorých častiach Záhoria od 70 do 90 mm zrážok."S tým traktorom sme zapadli, iba veľké škody vznikali," poznamenal farmár Jakub Klimo. 

Ak chcú poľnohospodári dostať dotácie, musia dodržiavať termíny. Trvalo-trávne porasty do nadmorskej výšky 400 metrov mali pokosiť do 22. júna."Ukázalo sa, že príroda neznesie nejaké termíny. Keďže sme v čase klimatických zmien, tak určite by sme nemali predpisovať pre poľnohospodárov a nechať ich, aby sa riadili zdravým sedliackym rozumom," zhodnotil Vladimír Chovan. 

Seno nie je len potrava pre dobytok, ale je aj zdroj príjmov, a preto farmárom nie je jedno, v akom bude množstve a kvalite."Našim prvoradým záujmom je, aby sme zobrali z tých lúk niečo, aby sme nakŕmili dobytok, ale nie, aby sme zobrali za každú cenu, lebo je nejaký dátum a odviezli to do hnoja," vyjadrila sa Jaroslava Bojkovská, predsedkyňa predstavenstva PD v Lozorne. 

Na ministerstve pôdohospodárstva sme sa dozvedeli, že poľnohospodári majú legitímnu možnosť ako zabrániť neplneniu jednej zo základných povinnosti získania dotácii na plochu. "Poľnohospodári, ktorých sa to týka, musia písomne oznámiť poľnohospodárskej platobnej agentúre pôsobenie vyššej moci a mimoriadnych okolností," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Daniel Hrežik. 


"Tie podmienky nie sú nastavené pre poľnohospodára, aby mohol zobrať kvalitnú trávu, ale podstatné je, že zoberte a čo s tým urobíte, to už nikoho nezaujíma," dodala Jaroslava Bojkovská. 

Som lesník, ktorý sa stal na chvíľku ministrom, tvrdí o sebe minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Ján Mičovský (OĽaNO). Viac už v Noviny Špeciál: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy