Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Život počas komunizmu: Politickí väzni by sa mali dočkať odškodnenia, štát chce zdaniť dôchodky ŠtB
Zdielať na

Život počas komunizmu: Politickí väzni by sa mali dočkať odškodnenia, štát chce zdaniť dôchodky ŠtB

BRATISLAVA / Politickí väzni, ktorí trpeli počas komunistického režimu, sa možno dočkajú aspoň čiastočného finančného odškodnenia. Peniaze by mal štát získať od ľudí, ktorí ich vtedy prenasledovali, teda od bývalých ŠtB-ákov. Vládna koalícia nechce prijatie zákona odkladať.

Aj v decembri 2015 sa v parlamente odohral jeden z neúspešných pokusov vtedajšej opozície zdaniť výsluhové dôchodky bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti, a z takto získaných peňazí podporiť ich obete. Na balkóne to sledovali aj dcéry bývalých politických väzňov a z hlasovania boli rozčarované. "Už je ich kopec ľudí mŕtvych, a tí ktorí ešte zostávajú, tí len živoria," vyjadrila sa dcéra politického väzňa. OĽaNO predkladalo tento návrh v parlamente už viackrát, vtedy však boli v opozícii a Smer- SD tomu zabránil. Teraz sa zdá, že je vhodná chvíľa, aby tento zákon mohol prejsť.

"Dozrel čas, aby sme konečne politických väzňov docenili a prisluhovačov bývalého režimu, eštebákov, zdanili," povedal Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO. Nemôže mať eštebák, ktorý mlátil niekoho vo väzení, ako ten, ktorý bol neprávom väznený.  "Je načase, dokonca by som povedal, že je niekoľko dekád neskoro," vyhlásil Tomáš Valášek, predseda Európskeho výboru NR SR Za ľudí. 

Z bývalými eštebákmi si už takýmto spôsobom narobili poriadky v Nemecku, v Maďarsku či v Poľsku. No a keď sa poľskí komunistickí tyrani sťažovali na Európskom súde pre ľudské práva, ten skonštatoval, že služba sťažovateľov v tajnej polícii, ktorá ostro potláčala základné ľudské práva, môže byť dostatočnou okolnosťou na stratu pridaných benefitov.

"Pokiaľ ide o príslušníkov ŠtB, oni to musia prijať, boli súčasťou režimu, ktorí utláčal ľudí, ktorí mali svoj názor," poznamenal František Mikloško, bývalý predseda SNR.  Koalícia chce dotyčný zákon prijať čo najskôr, pretože politických väzňov komunistického režimu žije už menej ako 500. Ústav pamäti národa pri nastoľovaní spravodlivosti, tak ako aj v minulosti, bude súčinný," dodal Ján Pálffy, predseda správnej rady ÚPN. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy