Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Letecká doprava sa po pandémií zmení. Na letiskách už testujú nové opatrenia
Zdielať na

Letecká doprava sa po pandémií zmení. Na letiskách už testujú nové opatrenia

EURÓPA / Európske letiská a viaceré aerolinky sa spojili v boji proti korone. Začínajú testovať rôzne opatrenia, ktoré sa zrejme stanú bežnou súčasťou leteckej dopravy. Špeciálny bezpečnostný protokol vypracovala európska agentúra pre bezpčenosť letectva na žiadosť Európskej komisie. A postupne sa k nemu pridávajú ďalšie aerolinky a letiská.

Cieľom bezpečnostného protokolu je, aby sa na tých letiskách, kde to bude možné dodržiavala fyzická vzdialenosť a vyžadovalo sa nosenie rúšok. "Najdôležitejší je ten mechanizmus neustáleho sledovania a odovzdávania tých výsledkov a zlepšovanie toho stavu," uviedol vedúci zastúpenia európskej komisie na slovensku Ladislav Miko.

A nebude to iba trvalé umiestnenie termokamier, ktoré označia každého so zvýšenou teplotou. Automatický systém upozorní bezpečnostný personál, ak niektorý z cestujúcich nebude nosiť rúško. Zozbierané dáta tiež skončia v Európskom parlamente. Práve v ňom sa následne budú nastavovať už trvalé pravidlá pre cestujúcich. "Na letisku, kde je vysoká koncentrácia ľudí z rôznych krajín, musíme jednoznačne chrániť vlastné zdravie, ako aj zdravie ostatných," povedal europoslanec Peter Pollák.

Ďalšou novinkou, ktorá nás možno neminie je to, že do budovy letísk už budú mať prístup iba cestujúci. V príletovej hale zas budú rozmiestnené mobilné skenery. "Je tam to testovacie štádium a ten návrh, ktorý dostaneme do Európskeho parlamentu bude už viac menej otestovaný, aby sme vedeli ktoré opatrenia sú nevyhnutné," skonštatovala poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann.

Medzi letiská, ktoré sa zapojili do testovacej fázy sú napríklad letisko Charla de Gaulla v Paríži, Frankfurte, Miláne, Aténach, Nice, ale aj Zaventem v Bruseli. Cez neho napríklad len nedávno prechádzala europoslankyňa Lucia Nicholsonová. "Musím povedať, že bruselské letisko sa k tomu postavilo veľmi zodpovedne a prakticky bolo ľudoprázdne. Boli tam len cestujúci a permanentne chodili policajti, ktorí kontrolovali či máme nasadené rúška a naozaj sa tam človek mohol cítiť bezpečne."

Testovacia fáza by sa mala skončiť najbližšie mesiace, aby už nové opatrenia na európskych letiskách začali platiť v sezóne od septembra.

Medzinárodná vlaková a autobusová doprava je už spustená. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy