Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bytovku na Luníku IX museli zbúrať. Nové paneláky si však už jej obyvatelia musia postaviť svojpomocne
Zdielať na

Bytovku na Luníku IX museli zbúrať. Nové paneláky si však už jej obyvatelia musia postaviť svojpomocne

KOŠICE / Bytovka na neslávne známom sídlisku Luník IX padne k zemi. Obyvatelia dostali zadarmo majetok, no bývať v zničených panelákoch sa už nedá. Rómovia si budú musieť teraz postaviť ďalšie, už však svojpomocne.

Na Luniku IX v sobotu spadla posledná poškodená desiata bytovka. Namiesto nej by mali vyrásť 4 nové. Ide o poslednú časť radovej zástavby na okraji sídliska. Likvidácia bola potrebná práve kvôli narušenej statike. "Tento dom vlastne sa mestská časť snažila zachrániť, mali sme zámer ho rekonštruovať, ale po vyčíslení nákladov na obnovu tohto bytového domu sme si to rozmysleli," vraví starosta mestskej časti Luníka IX Marcel Šaňa. 

Posledný obyvatelia opustili bytovku pred štyrmi rokmi a v súčasnosti len chátrala. Za likvidáciu zaplatí mesto 95-tisíc eur a minulosťou by mala byť do 10 dní. Po zbúrali vznikne priestor na ďalší projekt a to výstavba a mikropôžičkový systém. Rómovia si tak budú môcť postaviť svojpomocne vlastný dom.

"Máme už jednu rodinu, ktorá splní podmienky, aby mohla už ja stavať prvý rodinný dom. Podmienky sú finančné, že musia vstúpiť do sporiaceho programu, minimálne mesačne skladať 50 eur," hovorí Antoine De Hertoch z ETP Slovensko. 

Okrem toho musia deti chodiť do školy a navštevovať komunitné centrum na Luniku IX. "Vážiť si budú tieto domy, pretože si ich postavia, len otázka je, či to bude reálne u nás na Luniku IX, pretože to sú mestskí rómovia," dodáva Šaňa. 

Pätnásťtisícova pôžička nepôjde majiteľom do rúk, ale rovno na nákup materiálu na výstavbu. Okrem toho začne mestská časť s výstavbou bytových domov na prestupné bývanie, na ktoré dostali dotácie z eurofondov.

Pozrite si reportáž o hymne sídliska na Luníku IX:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy