Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marian Kočner žiadal o prepustenie z väzby. Najvyšší súd rozhodol
Zdielať na

Marian Kočner žiadal o prepustenie z väzby. Najvyšší súd rozhodol

BRATISLAVA / Marian Kočner, ktorý je už druhý rok vo väzení pre falšovanie zmeniek, sa snaží dostať na slobodu. Dopoludnia o jeho ďalšej žiadosti rozhodoval Najvyšší súd Slovenskej republiky. A hoci išlo o neverejné rozhodovanie súdu, Kočnera na pojednávanie priviezla do centra Bratislavy ozbrojená eskorta. Jeho advokáti chceli uviesť dôvody, prečo by sa mal ich klient dostať z väzby, osobne až pred sudcami.

Obžalovaný Marian Kočner žiadal po dlhšom čase o prepustenie z väzby. Jeho advokáti prišli do budovy najvyššieho súdu krátko po 09:00 hodine ráno. Na otázky, pre aké dôvody žiadajú prepustenie z väzby ich klienta, neodpovedali. Najvyšší súd po pár hodinách rozhodol. Marian Kočner ostáva vo väzbe. 

​Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry, vďaka ktorému je Kočner už dva roky stíhaný väzobne v kauze Zmenky, si nevedel predstaviť dôvody na prepustenie Kočnera. "Dôvod útekovej väzby, kolúznej aj preventívnej z môjho pohľadu pretrváva a toto moje stanovisko je v súlade so stanoviskom rozhodnutia najvyššieho súdu," vyjadril sa dozorový prokurátor Ján Šanta. 

Už ráno pred budovou súdu boli policajní operatívci a monitorovali okolie. Následne predviedli pred senát súdu z väzby obžalovaného Mariana Kočnera. Pojednávanie bolo neverejné. 

Kočner žiada o prepustenie na slobodu krátko pred rozhodovaním o jeho sťažnosti proti rozsudku špecializovaného trestného súdu. Ten ho poslal do väzenia na 19 rokov pre falšovanie zmeniek. "Termín ešte nie je vytýčený, ja predpokladám, že sa bude rozhodovať až v septembri," dodal Šanta.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy