Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Budú škôlky časť leta zatvorené? TV JOJ zisťovala, ako to bude v hlavnom meste
Zdielať na

Budú škôlky časť leta zatvorené? TV JOJ zisťovala, ako to bude v hlavnom meste

BRATISLAVA / Škôlky ešte len otvorili svoje brány pre časť detí a už aj mnohé z nich avizujú tradičnú letnú prestávku, kedy sa znova zatvoria na tri až štyri týždne. Legislatíva hovorí o potrebe takejto dlhej prestávky kvôli dezinfekcii, tú však urobili už počas posledných týždňov. Väčší problém je, že učiteľky a učitelia si v lete zvyknú čerpať dovolenky. A tak aj v prípade záujmu rodičov o škôlku, mnohé zariadenia budú na časť prázdnin aj tento netradičný rok zatvorené.

Legislatíva hovorí, že škôlky majú byť v lete najmenej 3 týždne nepretržite zatvorené kvôli dezinfekcii, čisteniu a čerpaniu dovoleniek. Rodičia sa pýtajú, prečo musia túto letnú prestávku robiť škôlky aj tento rok, keď dezinfekčná prestávka teraz trvala až 2,5 mesiaca. "V júni mi syna do škôlky nevzali - už si ani nepamätá, akých má spolužiakov. No a v júli je škôlka zasa zatvorená. Ako mám pracovať?," píše diváčka TV JOJ. 

Aj ministerstvo už v máji vrámci mimoriadnych opatrení uložilo školám urobiť práve toto tradičné prázdninové čistenie a dezinfekciu už pred letnými prázdninami. Problém je ale inde. Zriaďovatelia tvrdia, že by radi rodičom vyšli v ústret ale nemajú inú možnosť. "My síce budeme mať škôlky otvorené, ale podľa všetkého to bude naozaj na striedačku, v júli alebo v auguste,. Pretože okrem iného, si musia učiteľky aj ostatní zamestnanci vyčerpať dovolenky," vyjadrila sa Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného odboru, mestská časť Bratislava - Ružinov. V čase zatvorených škôl to vraj nešlo. "Pokiaľ je prekážka na strane zamestnávateľa, v tomto čase počas tých 3 mesiacov mali nejaký výkon, tak ich nemôžete nútiť čerpať dovolenku," vysvetlila Tóthová. 

Zriaďovatelia aktuálne zisťujú záujem o škôlky v lete. Napríklad v bratislavskej Petržalke plánujú z 20 škôl nechať 10 otvorených v júli a 10 v auguste. "Presný harmonogram fungovania materských škôl v Petržalke nie je presne stanovený," oznámila hovorkyňa mestskej časti Petržalka, Mária Halašková. 


V Karlovej vsi vzali do škôlok už v júni aj deti tých rodičov, ktorí pracovali z domu, a zrejme aj preto je záujem o škôlku v júli nižší a podarí sa im ho uspokojiť. "Z 950 detí chcú rodičia umiestniť predbežne len 380," informoval hovorca mestskej časti Karlova Ves Branislav Heldes. 

Rodičia sa ale pýtajú kedy konečne vezmú do škôlok všetky deti, prípadne dokedy budú skrátené prevádzkové hodiny. Stále platí odpoveď, že všetko závisí od epidemiologickej situácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy