Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pomoc filantropov neutícha. J&T a EPH pomáhajú svojim krajinám aj naďalej, dodali ďalší zdravotnícky materiál
Zdielať na

Pomoc filantropov neutícha. J&T a EPH pomáhajú svojim krajinám aj naďalej, dodali ďalší zdravotnícky materiál

BRATISLAVA / Aktuálne štatistiky v súvislosti s koronavírusom na Slovensku síce predpovedajú svetlú budúcnosť, ale pomoc filantropov k nám prúdi aj naďalej. Spoločnosti J&T a česká EPH naďalej bezodplatne pomáhajú svojim domovským krajinám so zabezpečením zdravotníckych pomôcok.

Posledná zo série zásielok pre česko a slovensko obe spoločnosti rozdelili po bratsky. Pol na pol. Pre Slovensko lietadlo z Číny priviezlo vyše 600 tisíc respirátorov, 5 000 ochranných oblekov, 26 tisíc rukavíc a 5 000 okuliarov. Väčšina materiálu putuje do skladu štátnych hmotných rezerv.

Časť ostala v Bratislave. Jeden z Bratislavských hotelov sa tak zároveň stane azda najluxusnejším skladom."Sme radi, že náš hotel môže poskytnúť priestory na uskladnenie pre zdravotnícke zariadenia a berieme to ako podporu," uviedol riaditeľ Grand Hotela River Park Branislav Kačkovič. 

K takto uskladnenému materiálu sa prihlásili štyri nadácie. Tie budú po svojej osi odovzdávať materiál priamo tým, ktorí to potrebujú. "Doteraz sme odovzdali ochranné rúška nemocnici Sv. Cyrila a Metoda a Národnému onkologickému ústavu," priblížila Eva Peterová z Nadácie Poštovej banky. 

Pomoc prúdi nepretržite už dva mesiace

Táto pomoc prúdi na Slovensko nepretržite už takmer dva mesiace. V prvých dňoch po prepuknutí pandémie u nás bol tento materiál prakticky jediným, ktorý Slovensko malo. "Sú to vlastne ochranné prostriedky pre ľudí, my máme vybraté zariadenia, kde budeme ďalej distribuovať tieto ochranné pomôcky," ozrejmila Miroslava Šemberová z Nadácie J&T. 

Spoločnosti J&T a EPH už štátu darovala rýchlotesty, špeciálne masky, ale aj priamu finančnú pomoc rodinám v núdzi. Práve najzraniteľnejšie skupiny majú v hľadáčiku spomínané nadácie."Tá pomoc z našej strany pôjde pre detskú fakultnú nemocnicu v Banskej Bystrici a v Košiciach, Národný ústav detských chorôb v Bratislave a takisto pre Svetielko nádeje, ktoré je detským hospicom," poznamenala Vladimír Fatika z Nadácie TV JOJ. 

Aktuálna zásielka je len zlomok celkovej pomoci Česku a Slovensku. Obe spoločnosti už pomohli sumou viac ako 8 miliónov EUR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy