Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opatrenia sa pomaly uvoľňujú. Ako budú ale vyzerať letné dovolenky?
Zdielať na

Opatrenia sa pomaly uvoľňujú. Ako budú ale vyzerať letné dovolenky?

BRATISLAVA / Zrýchlené uvoľňovanie opatrení v súvislosti s bojom proti pandémii koronavírusu ako by pokropilo cestovný ruch na Slovensku živou vodou. Od ideálu sme síce ešte stále na míle vzdialení - nielen podnikatelia, ale aj samotní dovolenkári však začali veriť, že letná turistická sezóna sa predsa len začne. Nik však ešte netuší, ako napokon bude vyzerať.

Tlak na oživenie cestovného ruchu sa stupňuje a podporuje ho aj Európska únia. Prioritou však zostáva bezpečnosť. “Ľudia musia vedieť, ktoré miesta sú bezpečné. Hotely, reštaurácie, pláže a všetky atrakcie musia znížiť riziko prenosu koronavírusu na minimum," vraví Margrethe Vestager, výkonná viceprezidentka Európskej komisie. 

More však pre Slovákov počas prázdnin nebude taký ťahák, ako po minulé roky. Keďže hranice pre dovolenkárov zostávajú zatvorené a nateraz nie je jasné, či, kedy a v akom režime ich otvoríme, hitom tohtoročnej letnej sezóny bude zjavne Slovensko. "Ľudia začínajú byť lepšie naladení, čo sa týka dovolenky," vraví riaditeľka cestovnej kancelárie Eleonóra Fedorová. 

Svedčí o tom stále viac otvorených prevádzok, čím sa zvyšujú aj požiadavky na pracovnú silu. "V cestovnom ruchu sme počas 19. kalendárneho týždňa zaznamenali 64 nových pracovných ponúk," informovala hovorkyňa pracovného portálu Nikola Richterová. 

Za posledné týždne je to rekord, stále však necelá tretina v porovnaní s vlaňajškom. Chuť cestovať po Slovensku by mohli podporiť aj rekreačné poukazy, ktoré však ešte pred letom čakajú isté zmeny. “Ministerstvo dopravy v súčasnosti prehodnocuje nastavenie rekreačných poukazov, pričom konkrétnejší návrh predstavíme v najbližších dňoch," dodal hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. 

Na ponuku klasických zájazdov so službami si však ešte treba počkať. Po týždňoch rušenia dovoleniek a neistoty sa karta začína obracať aj v cestovných kanceláriách, ktorým sa rozbehol aspoň predaj víkendových pobytov na Slovensku.

"Sledujeme, ako sa jednotlivé hotely, penzióny alebo chatové rezorty otvárajú a podľa toho ich pridávame na web," tvrdí Fedorová. Viacerým sa však na úplné odstránenie obmedzení čakať nechce a zobrali osud letnej dovolenky do svojich rúk. "Veľký záujem je o kúpu chalúp, aj o prenájmy na 2,3,5 mesiacov," hovorí majiteľka realitky Daniela Rážová. 

Vzhľadom na okolnosti bude dovolenka na Slovensku zrejme dobrý nápad, a to nielen v lete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy