Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Linky pre obete násilia hlásia výrazný nárast počtu volaní, situáciu sťažujú aj karanténne opatrenia
Zdielať na

Linky pre obete násilia hlásia výrazný nárast počtu volaní, situáciu sťažujú aj karanténne opatrenia

SLOVENSKO / Národná linka pre obete násilia hlási výrazný nárast počtu volaní. Väčšinou ide o ženy, ktoré teraz trávia viac času s násilníkmi pod jednou strechou. Pandémia však sťažila aj prijímanie takýchto žien a matiek do krízového bezpečného ubytovania, ktoré je aj bežne obsadené. Teraz navyše musia ženy absolvovať karanténu a mať negatívny test.

"Počty žien sa zvýšili takmer trojnásobne," upozornila Barbora Burajová, vedúca manažérka KMC zriadeného v rámci Inštitútu pre výskum práce a rodiny. Inštitút zisťoval medzi asi dvadsiatkou takýchto organizácií, koľko žien potrebovalo ubytovanie. Napríklad v predposledný aprílový týždeň potrebovalo ubytovanie 21 žien s minimálne 24 deťmi, dané organizácie by však vedeli prijať len 22 osôb. "Stávajú sa aj také prípady, že násilník vyhodí ženu s deťmi na ulicu alebo ona naozaj musí z hodiny na hodinu, z minúty na minútu, utekať," priblížila Barbora Burajová. 

Rýchle prijatie do bezpečného ženského domu ale komplikujú aktuálne opatrenia. "Pani musí byť po karanténnej dobe, musí byť negatívne testovaná, aj deti musia byť negatívne testované na to, aby mohli vstúpiť do zariadenia. To úplne sťažuje dostupnosť takejto služby," vysvetlila Barbora Burajová. 

Dnes hľadajú peniaze na testovanie napríklad sponzorsky. Situáciu by urýchlilo, ak by ani ženy, ani zariadenia nemuseli riešiť otázku platby za testy. "Mal by im to niekto preplácať. Aby sa skrátil aj ten čas na 48 hodín, čo by vlastne mohla byť prijatá do zariadenia," poznamenala riaditeľka krízového centra Brána do života Daniela Gáliková. 

Bratislavský samosprávny kraj rýchlotesty zo štátnych hmotných rezerv rozdistribuoval poskytovateľom sociálnych služieb. Medzi nimi sú aj bezpečné ženské domy.

V Prešove už roky funguje krízové centrum pod občianskym združením My mamy. Aktuálne sa doň dostanú len tie ženy, ktoré absolvujú povinnú 14-dňovú karanténu. "My máme to šťastie, že ubytovacie priestory máme na poschodí, ale naviac máme ešte jedno rodinné miesto na prízemí," povedala štatúrna zástupkyňa centra Apolónia Sejková. 

Situáciu sťažujú karanténne opatrenia 

Miestnosť na prízemí tak funguje ako karanténa. Na chodbu k nej sa dá dostať vlastným vchodom. Aktuálne je už obsadená. Žena v karanténe má špeciálny režim tak, aby neprichádzala do kontaktu s ostatnými klientkami. V poradovníku majú ďalšie dve ženy, pomoc im prisľúbil aj samosprávny kraj s možným umiestnením v niektorom z karanténnych zariadení. Avšak oveľa viac by im pomohlo testovanie.

Bola by som veľmi rada, ak by sa nám podarilo získať prostriedky na testovanie, ktoré sa snažíme získať z rôznych nadačných zdrojov, čím by sa nám pobyt v karanténnej miestnosti skrátil na dva dni, a tým pádom by sme mohli ešte voľné kapacity na poschodí využiť akútnejšie

Zvýšený záujem zrejme bude pretrvávať. "Tie prvé kontakty neprichádzajú v prvej volne, pretože tá kontrola násilníka je tak silná, že žena si ťažko hľadá spôsoby, ako nájsť pomoc. Taký väčší nápor začína práve teraz," dodala Apolónia Sejková. 

Problém s domácim násilím rieši už aj Európska únia. Bližšie už Adam Zavřel: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy