Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Astronomický nový rozpočet EÚ rozdelil Európu na sever proti juhu. Za fond obnovy nechcú platiť bohatšie krajiny
Zdielať na

Astronomický nový rozpočet EÚ rozdelil Európu na sever proti juhu. Za fond obnovy nechcú platiť bohatšie krajiny

EURÓPA / V Európskej únii máme vojnu severu proti juhu. Hovoríme teraz o vznikajúcom fonde obnovy, ktorý má pomôcť k reštartu európskej ekonomiky. Kým severské, bohaté krajiny, nechcú ručiť za tie menej zodpovedné na juhu, do popredia sa stále viac dostáva aj takzvaná zelená obnova.

Budúci sedemročný rozpočet sa oproti súčasnosnému môže až zdvojnásobiť. Práve kvôli obnove ekonomiky pôjde o najväčší rozpočet v histórii Európskej únie. “Bolo by to už viac o pôžičkách a zárukách, z ktorých by sme mohli čerpať a pomôcť si v podstate dvakrát viac ako si vieme pomôcť s eurofondami,” povedal premiér Igor Matovič.

Hovoríme o sume takmer dva bilióny eur. V súčasnosti sa okrem toho, kto bude za tieto peniaze ručiť, dohaduje aj to, aká časť zo sumy bude musieť byť naviazaná na preplácanie technológií, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Práve to by mohlo ľuďom vrátiť stratenú prácu, napríkad aj zatepľovaním, či využívaním solárnej energie.

Europoslanec Martin Hosík si myslí, že: “Obnova budov nám nielen zníži účty za energie, zníži aj štátu účty za energie, takže tá investícia sa vráti, ale vytvorí aj množstvo pracovných miest predovšetkým v malých a stredných podnikoch a pre živnostníkov, ktorí túto obnovu vykonávajú.”

Spoločnosti tak budú môcť požiadať o príspevky a väčšiu časť týchto peňazí na zelenú obnovu nebudú musieť vrátiť. Práve fond obnovy z Európskej komisie by tak mohol výraznejšie pomôcť aj Slovensku. Pretože v porovnaní s okolitými krajinami dávame do obnovy ekonomiky nepomerne menej. "Tým, že by sme ekonomiku oživovali na základe tých starých princípov, by sme tie budúce krízy ešte prehĺbili. Čiže je to niečo ako keby sme človeku závislému od drog sa snažili pomôcť tým, že mu ešte zvýšime dávku tých drog," skonštatoval europoslanec Michal Wiezik.

Na Slovensku oslavujeme 16. výročie vstupu do Európskej únie. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy