Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko oslavuje 16. výročie s Európskou úniou. Čo nám prinieslo?
Zdielať na

Slovensko oslavuje 16. výročie s Európskou úniou. Čo nám prinieslo?

SLOVENSKO / Najväčší hospodársky rozmach v histórii, študijný program Erasmus, desiatky miliárd z eurofondov, väčšia ochrana spotrebiteľov, či životného prostredia. To je len zlomok z toho, čo Slovensku prinieslo členstvo v Európskej únii. Vstúpili sme do nej pred šestnástimi rokmi.

Nové i opravené cesty, nemocnice, čističky, školy, verejné priestranstvá. Významná podpora vedcom, firmám, živnostníkom, či poľnohospodárom. Na druhej strane, procesy či rokovania sú neraz ťažkopádne.

"Ja neľutujem tento vstup, práve naopak, mali by sme robiť všetko preto, aby sme boli aj naďalej členmi EÚ, možno aby sme v nej boli odvážnejší, aby bolo počuť náš hlas," povedala poslankyňa Za Ľudí Jana Žitňanská. Niektorí Slováci vnímajú úniu dosť nevďačne iba ako bankomat. Treba si však uvedomiť aj to, že sme súčasťou demokratického, slobodného spoločenstva, v ktorom od jeho vytvorenia vládne najdlhšie obdobie mieru v Európe. "Odmietam akékoľvek takzvané alternatívy a úvahy o Slovensku ako o nejakom moste, alebo krajine, ktorej by bolo lepšie nepatriť ani tam, ani tam. Nepatriť nikde je mýtus," okomentoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 


Korona dostala aj náš kontinent do veľkej krízy. No a bude to práve únia, ktorá bude miliardami masívne pomáhať Slovensku, nie Rusko, nie Čína.

"Už teraz pripravujeme ekonomické opatrenia, ktoré budú kľúčové preto, aby sme neprepadli dlhodobo do recesie, aby sme nemali príliš veľa nezamestnaných," uviedol europoslanec Ivan Štefanec. Bývalý podpredseda vlády pre investície Richard Raši tvrdí, že Európska komisia umožní aj spätné financovanie nákladov, ktoré vznikli na boj s koronavírusom od 1.2.2020.


Hoci Slovensko z členstva v únii jednoznačne profituje, zaznievajú aj názory volajúce po našom vystúpení z EÚ.
"Akékoľvek hlasy, ktoré hovoria, že by sme mali vystúpiť z Európskej únie, to je absolútna, číra hlúposť a poškodilo by to nás všetkých," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík.  

Samozrejme, ani Európska únia nie je dokonalá a má problémy. Tak, ako ich majú iné štátne útvary. Faktom však je, že Brusel nám nič nediktuje. Na rozhodnutiach sa totiž podieľajú aj slovenskí politici, úradníci či diplomati.

Astronomický nový rozpočet EÚ rozdelil Európu na sever proti juhu. Za fond obnovy nechcú platiť bohatšie krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy