Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pribudli ďalší infikovaní zamestnanci z DSS Pezinok. Nakazili sa od pozitívnych klientov
Zdielať na

Pribudli ďalší infikovaní zamestnanci z DSS Pezinok. Nakazili sa od pozitívnych klientov

PEZINOK / V zozname nových nakazených sú ďalší zamestnanci z Domova sociálnych služieb v Pezinku. Pôvodne boli negatívni. Nakazili sa teda priamo v domove, kde sa dva týždne nepretržite museli starať aj o pozitívnych klientov. Zamestnanci už od začiatku vraj upozorňovali na to, že nemajú skúsenosti s prácou v rizikovom prostredí. Nemali ani dosť ochranných prostriedkov a jednorazové obleky si museli prať a znova používať.

"V sobotu ma tu zadržali a nedeľu nám dodali pár odevov. Pár, podotýkam, ktoré sme si boli nútení oprať a použiť ich na druhý deň. Aj cez to všetko, že boli už kontaminované. Nikto nás neupovedomil, ako sa s kontaminovaným materiálom narába, ako si to obliekať, ako si to vyzliekať," prezradila zamestnankyňa DSS Pezinok. Takto pred dvoma týždňami opisovala situáciu v Domove sociálnych služieb v Pezinku jedna z opatrovateliek.

V tej dobe sa iba 12 negatívnych zamestnancov, potom čo pozitívnych prepustili do domácej karantény, staralo o viac ako 60 pozitívnych seniorov. I keď proti svojej vôli, no ostať museli. "Keď sú stanovení ako subjekt hospodárskej mobilizácie, tak by mali byť k dispozícii," vyjadrila sa vedúca oddelenia sociálnych služieb BSK Marica Šiková.


14 dní - minimálne toľko trvala karanténa pre zdravý personál, počas ktorého sa starali o infikovaných klientov. Zohnať urgentne zdravých opatrovateľov a poslať ich do "jamy levovej" ako nazval zariadenie bratislavský župan, bolo spočiatku priam nemožné. Župa taktiež zápasila s nedostatkom ochranných pomôcok. "Pri tejto príležitosti sa chcem spýtať otázku, kde je štát," povedal predseda BSK Juraj Droba.


Podľa zamestnankýň ochranné masky FFP3 dostali až 16. apríla. Bolo len otázkou času, kedy sa zdravý personál bez skúseností s opaterou vo vírusovom prostredí, od infikovaných klientov nakazí. A kontrolné odbery, ktoré tento týždeň vykonali opätovne u klientov ako aj zamestnancov pezinského zariadenia, to aj potvrdili. Z negatívneho personálu, ktorý v domove ostal je už dokopy 6 pozitívnych zamestnancov.

"Mňa to vôbec neprekvapuje, skôr sme boli v tom, že všetky sme už ako pozitívne,"  skonštatovala jedna z opatrovateliek DSS Pezinok. "Pozitívny personál je posielaný do domácej izolácie - s výnimkou osôb, ktoré sú podľa krízovej manažérky tohto zariadenia nevyhnutne potrební na zabezpečenie prevádzky zariadenia. Sú bezpríznakoví, nechcú ísť domov a používajú predpísané osobné ochranné pracovné pomôcky. Títo sa smú starať iba o COVID-19 pozitívnych klientov," uviedla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová.

Ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli neplánuje nahradiť štandardný personál zdravotníkmi školenými na prácu v rizikovom prostredí. "V prípade, že by si epidemiologická situácia vyžadovala zmenu v uvedenej oblasti, sme otvorení diskusií s odborníkmi a kolegami z rezortu práce o prípadných ďalších riešeniach. V tejto chvíli nastavené pravidlá v danej veci nemeníme," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy