Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Karanténu v rómskej osade Bystrany zrušili. Matovič hovorí o príklade pre celé Slovensko
Zdielať na

Karanténu v rómskej osade Bystrany zrušili. Matovič hovorí o príklade pre celé Slovensko

SPIŠ/BYSTRANY / Od štvrtka 9. apríla bolo 6200 obyvateľov piatich spišských osád uväznených v karanténe. V sobotu hlavný hygienik Ján Mikas toto číslo znížil o približne 2000 obyvateľov Bystrian. Vojaci aj policajné hliadky sa už stiahli. Keďže ochorenie Covid-19 sa z osady vytratilo, nakazení sú vyliečení. Na osadu je pyšný aj premiér.

Už počas týždňa začalo byť v Bystrianskej osade rušno. Vojenskí zdravotníci vykonávali kontrolné odbery nakazených a ich rodín na testy. Tie dopadli negatívne. Potom vojaci premerali teploty celej osade. U nikoho neobjavili príznaky koronavírusu. Preto padlo jednoznačné rozhodnutie. "Sme boli nútení dať do karantény 5 rómskych osád. A dnešným dňom, prvú - Bystrany môžme otvoriť a uvoľniť z karantény," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. "Zároveň ale chcem na nich apelovať, aby uvoľnením z karantény dodržiavali všetky nariadené opatrenia, tak ako platia na území Slovenskej republiky," vyjadrila sa regionálna hygienička SNV Renáta Hudáková.

Premiér aj starosta Bystrian sa zhodli na jednom. Dobré výsledky a disciplína je to, čo dovolilo otvoriť túto osadu. Nakazení aj nenakazení dodržiavali prísne pravidlá. "Obyčajná rómska osada Bystrany sa dnešným dňom stáva vzorom pre celé Slovensko. A som na týchto Rómov mimoriadne hrdý," uviedol premiér Igor Matovič.

Premiér hovorí o tejto osade ako o príklade pre celé Slovensko. Spomenul, že to bol test v malom. Nakazených tu bolo 9 ľudí. "V tej osade boli ľudia pozitívne testovaní, tak ako máme na Slovensku. A nemali medzi sebou policajtov, vojakov, ktorí by ich držali v domoch. Ale boli zodpovední, dokázali sa toho vírusu ako spoločenstvo zbaviť," skonštatoval Matovič.

Obyvatelia osady sa dočkali slobody po vyše dvoch týždňoch. Presne vedia, kam budú viesť ich prvé kroky. "Nakupovať deťom hygienu, všetko možné.  Ďakujeme, že to Pán Božko zrobil, že nedal na nás ten koronavírus. Že sme zdraví. A treba nám aj pre lieky, my máme tie cukrovky. Budeme stále nosiť rúška, pôjdeme do obchodu aj rukavice kúpiť. Aj keď bude pán nejaký odo mňa meter, pol metra, prosím vás, môžete ísť trošku ďalej?" povedal jeden z obyvateľov osady.

Pravidlá sa uvoľnili, avšak nezrušili. Obyvatelia osady sa opatrnosti nezbavia. "Budeme tam mať dezinfekčný prípravok a budeme im striekať. A usmerňovať ďalej. Každý musí byť dva metre od seba. A to nie len v Bystranoch, ale aj keď pôjdu niekde do mesta," povedal starosta obce Bystrany František Žiga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy