Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zásah NAKA vo Veľkom Krtíši: Zadržaní mali vydierať exekútorku mafiánskymi praktikami z 90. rokov
Zdielať na

Zásah NAKA vo Veľkom Krtíši: Zadržaní mali vydierať exekútorku mafiánskymi praktikami z 90. rokov

VEĽKÝ KRTÍŠ / Exekútorka niekoľko mesiacov čelila výhražným listom, podpálili jej aj chatu. Páchatelia mali byť dvaja muži z okresu Veľký Krtíš, ktorých už polícia aj obvinila. Jeden z nich je už vo väzbe. Kukláči ho zadržali aj pred dvoma rokmi ako podozrivého z úkladnej vraždy. Vtedy ho ale neobvinili.

Z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania obvinil vyšetrovateľ NAKA dvoch mužov, no iba pre jedného z nich žiadal väzbu. O tom, či bude Adrián stíhaný na slobode alebo vo väzbe, rozhodoval sudca vo Veľkom Krtíši.

Muža zadržali kukláči v stredu ráno, na parkovisku pri paneláku, kde býva. "Stál tam pri aute. Neviem, kto to bol, ale stál tam. A vlastne prišlo sem jedno auto, prišlo sem druhé auto, povyskakovali, pána zaistili a potom mu už prehľadávali auto," povedala svedkyňa. "Išlo o policajnú akciu s krycím názvom PEPO. Cieľom bolo zadržať Adriána S., ktorý mal vydierať súdnu exekútorku mafiánskymi praktikami 90-tych rokov," uviedol hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka.


Jeho spolupáchateľom mal byť J.K. z okresu Veľký Krtíš, ktorého tiež obvinili, no za organizátora označila polícia práve Adriána. Mužom hrozí v prípade dokázania viny vyšší trest - a to až 12 rokov. Exekútorka je totiž chránenou osobou a páchatelia mali konať závažnejším spôsobom a z osobitného motívu. "Exekútorka totiž voči nim viedla viacero exekúcií. Vydieraním pravdepodobne chceli zrejme dosiahnuť, aby ich výkon zastavila," skonštatoval Slivka.


V priebehu dvoch rokov dostávala rôzne výhražné listy, čo ju však nezastrašilo. Následne jej zhorela chata. "Pokiaľ ide o tieto skutky, tak klient kategoricky odmieta, že by sa dopustil čo i len jedného z týchto skutkov," uviedol advokát Tomáš Rosina. Vyšetrovateľ mal však pravdepodobne dosť dôkazov na to, aby vzniesol obvinenie. "Vyšetrovanie je na začiatku, preto by som nejakým spôsobom nechcel hodnotiť dôkazy," dodal Rosina.


Advokát bol toho názoru, že neexistujú dôvody väzby – čiže nehrozí, že by jeho klient pokračoval v trestnej činnosti, alebo že by ovplyvňoval svedkov a dôkazy. Sudcovi navrhol prepustiť Adriána zo zadržania. 

Rozhodovanie o väzbe trvalo takmer 4 hodiny. Obvinený muž opustil budovu súdu krátko pred šiestou večer. Avšak s putami na rukách a v sprievode policajtov. Tí ho eskortovali do ústavu pre výkon väzby. Druhého z mužov stíhajú na slobode.

Adriána zadržali kukláči aj v októbri 2018 ako podozrivého zo zločinu vraždy žiarskeho podnikateľa. Vtedy ho ale prepustili, nevzniesli voči nemu ani obvinenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy