Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podpora podnikateľov, ktorú spustila vláda, nebude podľa zamestnávateľov stačiť
Zdielať na

Podpora podnikateľov, ktorú spustila vláda, nebude podľa zamestnávateľov stačiť

BRATISLAVA / Podpora podnikateľov, ktorú spustila vláda, nebude podľa zamestnávateľov stačiť. Peniaze na zamestnancov, aby sa udržali pracovné miesta, z dlhodobého hľadiska vraj nepomôžu. Niektorým zamestnancom sa dokonca viac oplatí skončiť na podpore. A to podľa analytikov nie je správna cesta.

Pomoc, ktorú posiela vláda, oceňujú už aj veľkí zamestnávatelia, na ktorých sa spočiatku nemyslelo. Lenže na druhej strane ich to dlho nad vodou neudrží. “Dostávame sa do situácie, kedy zamestnávateľ z dlhodobého hľadiska nemá prostriedky na to, aby pracovné miesto udržal a aby doplácal zásadnú, alebo tak vysokú sumu za každé pracovné miesto a za každého človeka, pre ktorého nemá prácu a ktorý je doma,” vyjadril sa Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klub 500.


Vláda totiž na základe poklesu tržieb odstupňovala aj pomoc pre podnikateľov. Zároveň však určila aj maximálnu výšku pomoci. “Mnohým zamestnancom sa v takomto prípade viac oplatí ísť na úrad práce. Byť nezamestnaný a dostávať podporu, ktorá je vyššia ako 80% platu, maximálne však 880 eur a ostať zamestnaný,” uviedol analytik a burzový maklér Stanislav Pánis.

Podľa odborníkov by bolo riešením zvýšenie hranice pomoci na zamestnanca. Pretože ak by bol na úrade práce, záťaž pre štát by to bola nepomerne vyššia. "Preto by bolo dobré, kebyže vláda ten strop maximálnej pomoci posunie na vyššie úrovne a nie len na úroveň priemernej mzdy, ale povedzme na úroveň aspoň 2000 eur,” skonštatoval Pánis. “Uvedomujeme si ten limit 880 eur, že pre niektorý typ zamestnávateľov môže byť problematický a budeme uvažovať o tom, že či za nejakých okolností ho nezvýšime,” vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.


Ide o ľudí, ktorí pracujú najmä v priemysle a majú vyššiu mzdu, ako je tá priemerná. Ak by skončili na úradoch práce, dostávali by 55% svojej pôvodnej mzdy, bez zastropovania. Podpora ako je v súčasnosti nastavená, by stačila na odvody. Veľká časť zostáva stále na pleciach zamestnávateľa, ktorý prišiel o väčšinu zákaziek.

“Priemerné mzdy sú ďaleko vyššie, ako sú maximálne stropy, z ktorých sa vypočítava v súčasnosti príspevok. Celkový objem pomoci, ktorý je na Slovensku vyčlenený, nie je porovnateľný s okolitými, a nielen s okolitými krajinami, tobôž nie napríklad s Nemeckom alebo Spojenými štátmi,” zhodnotil Gregor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy