Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Študenti medicíny nateraz vypomáhajú v nemocniciach. No o chvíľu im začína skúškové obdobie
Zdielať na

Študenti medicíny nateraz vypomáhajú v nemocniciach. No o chvíľu im začína skúškové obdobie

BRATISLAVA / Študenti medicíny, pridajte sa k nám! S takýmto heslom sa pred mesiacom obrátili nemocnice na medikov, aby sa v čase pandémie pridali do ich tímu dobrovoľníkov. Mnoho študentov a nielen oni, sa preto rozhodli svoj nevyužitý čas venovať pomoci lekárom a sestričkám. O chvíľu sa im ale začne skúškové obdobie. A tak bude čo chvíľa potrebné aktuálnych študentov na mieste dobrovoľníkov vystriedať.

Dobrovoľníkov v čase pandémie nového koronavírusu nie je nikdy dosť. Aktuálne pomáhajú najmä študenti medicíny našim zdravotníkom a to nielen zo Slovenska.

Štúdium im pozastavili a stáže zrušili. Preto sa mnohí rozhodli dobrovoľne zdravotníkom pomáhať. Väčšina z nich pôsobí na odberových strediskách pre COVID -19. "Pomáhajú s rôznymi nemedicínskymi činnosťami, organizujú pacientov, ktorí prichádzajú na odbery, vykonávajú dekontamináciu priestorov," vysvetľuje hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

"Tie úlohy si striedame. Dnes ja usmerňujem pacientov a ten prvotný kontakt je dnes mojou úlohou," povedal študent Jozef Diškanec. V 12 hodinových smenách takto denne vypomáha 8 študentov. "Ich pomoc si veľmi vážime, pretože to robia vo svojom voľnom čase a navyše popri náročnom štúdiu medicíny," vraví hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. 

Aj v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku pracujú dobrovoľníci. Presnejšie ide o študentov Katolíckej Univerzity.
"Momentálne v tíme dobrovoľníkov máme 18 študentov, ktorí pracujú na rôznych klinických pracoviskách a pracujú aj na záchytných miestach v obidvoch areáloch nemocnice," vraví Eva Moraučíkova z Katedry ošetrovateľstva v Ružomerku.

"My ich rozdelujeme podla štítkov, tí ktorí majú anamnézu pozitívnu majú červený štítok, tí ktorí majú negatívnu dostanú zelený," vraví študentka Darina Macková. Dotazníkov denne býva okolo 150. 

Študentom dobrovoľníkom univerzita poskytuje ubytovanie a nemocnica stravu. Odpracované hodiny sa dobrovoľníkom študentom v rámci celého Slovenska po dohode s univerzitami započítavajú do odbornej praxe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy