Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Repatriované Slovenky sa dobrovoľne vrátili do štátnej karantény. S veľkým odhodlaním idú pomáhať
Zdielať na

Repatriované Slovenky sa dobrovoľne vrátili do štátnej karantény. S veľkým odhodlaním idú pomáhať

GABČÍKOVO / Dve mladé ženy z opačných koncov Slovenska sa vrátili do karanténneho zariadenia v Gabčíkove aj keď ich nikto nenútil. Ale už nie ako repatriantky, ale ako dobrovoľníčky, ktoré sa rozhodli pomáhať. Stali sa súčasťou tímu, ktorý sa stará o navrátilcov zo zahraničia. A popri tom sa učia aj po maďarsky.

Boli medzi prvými repatriantmi, ktorí povinne absolvovali pobyt v karanténe zariadenia ministerstva vnútra. Obe mladé ženy sú späť v Gabčíkove. Ale už nie na balkóne. "Už počas toho, jak sme tu boli ubytované, tak sme sa rozprávali o tom, čo budeme ďalej robiť, keď je všetko pozatvárané, do roboty nemôžeme ísť," opísala dobrovoľníčka z Košíc Martina Laurichová. "Sme si povedali že ideme, skúsime, pomôžeme. Doma som bola jeden deň," skonštatovala jej spolubývajúca Janka Brišáková.


Veselé dievčatá, ktorých kamarátstvo vzniklo pri práci v zahraničí, strávili spolu aj zvyšok karantény v Košiciach. Po jej skončení oslovili Asociáciu samaritánov Slovenska a v priebehu jedného dňa už smerovali autom pomáhať do Gabčíkova. "Naše prvé repatriantky, ktoré sme mali sa k nám naspäť prihlásili, dostali nejaké to preškolenie a pomáhajú nám pri ubytovávaní," povedal Ján Culka zo záchranej služby. "Keď registrujeme, musíme sa obliecť do tých bielych oblekov, aj štít, okuliare mať. My ich utešujeme, že aj my sme tu boli ubytované a vôbec toto nie je také strašné, ako to rozprávajú," komentuje Martina. 


Stretávajú sa s rôznymi reakciami ľudí, ktorí sem prichádzajú – vychádzajúc z vlastnej skúsenosti sa ich snažia upokojiť. "Určite chceme pomáhať čo najdlhšie a dúfame, že sa to bude dať," hovorí bývalá repatriantka Janka. V zariadení v Gabčíkove spolupracujú s viacerými dobrovoľníkmi, väčšinou sú z radov dobrovoľných hasičov, záchranárov či psovodov. Pomáhajú pri rozvoze stravy, zabezpečení hygienických prostriedkov a podobne. "Týchto dobrovoľníkov sme zazmluvnili všetkých, ktorí pre nás pracujú, skôr sme si vyberali, koho oslovíme my, lebo nie je to jednoduché púšťať každého do toho objektu dovnútra," skonštatoval Culka.
Dievčatá tak chcú robiť naďalej dokonca sa začali učiť po maďarsky. "Oni nás tu učia po maďarsky, my ich po slovensky," dodáva Martina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy