Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia začala vyšetrovanie v DSS v Pezinku. Z 93 klientov je už 60 pozitívnych
Zdielať na

Polícia začala vyšetrovanie v DSS v Pezinku. Z 93 klientov je už 60 pozitívnych

PEZINOK / Polícia v piatok ráno začala s vykonávaním prehliadky Domova sociálnych služieb v Pezinku a v pláne má aj vypočuť personál. Za prísnych podmienok tam zriadila aj výsluchovú miestnosť. Ministerstvo zdravotníctva zároveň popoludní potvrdilo ďalšie úmrtie z domova sociálnych služieb v Pezinku. V univerzitnej nemocnici zomrela klientka, ktorá bola hospitalizovaná v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Rovnako zlou správou je, že v tomto domove stúpa počet infikovaných.

"Na základe prijatého trestného oznámenia sa prípadom súvisiacim s domovom sociálnych služieb v Pezinku zaoberajú policajti Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," informuje polícia na svojej stránke. 

​Za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení policajti v tejto súvislosti vykonávajú neodkladné a neopakovateľné úkony v rámci prehliadok nebytových priestorov v budove domova sociálnych služieb, pričom v blízkosti predmetného zariadenia bola zriadená aj provizórna výsluchová miestnosť.

Vážna situácia v DSS

Situácia pred zariadením vyzerá dramaticky. Okolo hliadkujú vojaci, aj policajti. Za pásku púšťajú len výnimky, ako zásielku jedla, či zdravotníckych pomôcok. Zamestnanci nosia overaly, rukavice a respirátory.

Televízia JOJ získala rozhovor s jednou zo zamestnankýň zariadenia, ktorá opísala podmienky, v akých tam žijú a pracujú. "Je to na psychiku. "Nikto nepovie ani pol slova. Nikto nevie. Keď sa opýtame, nikto vám nič neodpovie," uviedla v emotívnom rozhovore. "Bude posilnená, samozrejme personálna záležitosť, čo sa týka smien a zostanú tam," vraví hlavný hygienik Ján Mikas. 

Desivá balancia

Aktuálne čísla, ktoré sa každý deň menia, hovoria o tom, že z celkového počtu 93 klientov je infikovaných už 60 a k tomu ďalších 19 zamestnancov.

Pozitívne testovaní zamestnanci sú v domácej karanténe, tí s negatívnym výsledkom sú od soboty nepretržite v práci. Sanitky medzitým odvážajú klientov do nemocníc. "V zdravotníckych zariadeniach Univerzitnej nemocnice Bratislava bolo alebo je hospitalizovaných k dnešnému dňu 27 klientov z tohto zariadenia," vraví hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. 

Testovanie príbuzných 

Pred zariadenie prišla aj mladá žena. Jej mama je jeho zamestnankyňou, no s pozitívnym testom ostala doma. Dcéra sa už niekoľko dní márne snažila zistiť, kde by ju mohli otestovať. Prišla teda priamo k zariadeniu. "Po rade s policajtmi, ktorí tu boli, som volala na 155ku, urgovala to. Vďaka Bohu, sanitku mi poskytli, budem sa nachádzať v nemocnici," vraví žena.

S mamou žije v trojizbovom byte, pričom sa nevidia, lebo mama je zavretá v izbe. Táto žena pritom nie je jediný prípad. Rodinní príslušníci zamestnancov, ktorí sú v karanténe sa riešia individuálne. "Nedochádza k ohrozeniu života kontaktov. V ohrození života sú tí, ktorí tam ležia a ležali, na tých teraz treba brať zreteľ," dodáva Mikas. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy