Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko nakúpi 300 ventilátorov potrebných na záchranu ľudských životov. Krajčí čaká aj ďalšie objednávky
Zdielať na

Slovensko nakúpi 300 ventilátorov potrebných na záchranu ľudských životov. Krajčí čaká aj ďalšie objednávky

STARÁ TURÁ / Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí v sobotu vycestovali do Starej Turej. Sídli tam firma vyrábajúca pľúcne ventilátory, ktoré naše nemocnice v týchto dňoch potrebujú. Viac ako 95 percent produkcie pritom smeruje na vývoz do zahraničia. Premiér sa s jej vedením dohodol, že zahraničné zákazky dajú nateraz bokom, zvýšia produkciu a ich prioritou bude výroba pľúcnych ventilátorov pre naše nemocnice.

Spomínané pľúcne ventilátory budú o pár mesiacov zachraňovať ľudí v našich nemocniciach. "Podľa inštitútu zdravotnej politiky budeme v polovici júla potrebovať 1000 pľúcnych ventilátorov a máme ich 500," uviedol premiér Igor Matovič.

Preto v sobotu premiér spolu s ministrom zdravotníctva pricestovali do Starej Turej. Konkrétne do fabriky, ktorá už 60 rokov vyrába zdravotnícky materiál a svoje pľúcne ventilátory vyváža do celého sveta. Export nateraz stopli a ich prioritou sú naše nemocnice.


"Cena ventilátora je 25 tisíc eur bez dph a spôsob rozdeľovania bude na základe epidemiologických dát," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Aby toľko prístrojov dokázali vyrobiť, zvýšili produkciu štvornásobne. Utlmili výrobu prístrojov pre zubárov a ich prioritou je zákazka pre štát. "Priorita je záchrana ľudí," skonštatoval Matovič.


"Naše prístroje majú režim viacvrstvovej ventilácie a dokážu odventilovať ťažko postihnutých pacientov," povedal Ján Brkal, riaditeľ Chirana Stará Turá. Po dodaní budú distribuované do nemocníc po celom Slovensku. Zdravotnícky personál na prácu s týmito prístrojmi už začali školiť.

"Personál je zaškolovaný každý deň prostredníctvom telemostov. Zapojilo sa 25 nemocníc," vyjadril sa Krajčí. Minister zároveň dodal, že čoskoro by mali podpísať zmluvu s ďalším dodávateľom tak, aby sme v krátkom čase mali na Slovensku viac ako 1000 pľúcnych ventilátorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy