Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tvrdé opatrenia spomalili Covid-19. Pľúcnych ventilácií ale potrebujeme aspoň dvojnásobok
Zdielať na

Tvrdé opatrenia spomalili Covid-19. Pľúcnych ventilácií ale potrebujeme aspoň dvojnásobok

BRATISLAVA / Po zavedení nových prísnejších opatrení odhadujú štátni analytici, že vrchol pandémie by sa mal posunúť až na leto. Infikovaných by malo byť v tom čase podstatne menej ľudí, ako sa pôvodne predpokladalo. Pľúcnych ventilácií však aj tak budeme potrebovať dvojnásobne viac, ako aktuálne na Slovensku máme.

Do nového modelu analytici započítali nové opatrenia, ako sú povinné rúška, rozostupy medzi ľuďmi či obmedzená kapacita v obchodoch. "Ak by sme začali od včera a neboli by v platnosti žiadne opatrenia, mali by sme do 55 dní infikovaných približne 19% populácie, čo by bol vrchol, ďalej by to klesalo," ozrejmil šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. 

​Po zavedení aktuálnych opatrení sa ale vrchol posunul približne na stred júla, avšak infikované by mali byť len približne 3% Slovákov, čo je asi 170 000 ľudí. "Preto si myslíme, že napriek tomu, že to výrazne vstupuje do života každého z nás, tie opatrenia sú nevyhnutné a ukázali sa ako veľmi adresné a ak sa nám to podarí udržať, tak veríme, že budeme medzi piatimi naj krajinami, ako je napr. Singapur, Taiwan alebo južná Kórea, ktorým sa to darí efektívne zvládať," uviedol Smatana.  

Zabezpečiť treba dvojnásobok pľúcnych ventilácií 

Aj podľa štatistiky, ktorú si vyžiadala TV JOJ od štatistického úradu, úmrtnosť na Slovensku sa od začiatku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi zásadne nemení. Zásadná zmena je aj to, že situáciu by sme síce podľa analytikov vedeli zvládnuť, avšak zároveň by sme museli zabezpečiť dvojnásobok ventilácií, ako máme dnes, čiže viac ako 1 000. "Ak to porovnáme s tým, keby sme nemali žiadne opatrenia, tak je to približne 6 000 a potrebovali by sme ich na 55 deň od včera," upresnil Smatana. 

"Všetko pomáha tomu, aby sme sa nedostali do situácie, že budú ľudia, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť a my im ju nebudeme môcť poskytnúť, lebo nebudeme mať k dispozícii pľúcne ventilácie, ktoré sú nedostatkové, máme ich na Slovensku iba 500. A nedokážeme tak rýchlo zabezpečiť ďalšie, lebo tí výrobcovia na celom svete majú kapacity vypredané," vysvetlil predseda vlády Igor Matovič. 

Analytici zdôrazňujú, že ide o krízový scenár, ktorý nás má pripraviť na veľmi negatívny vývoj, ale vôbec sa nemusí naplniť. Premiér nevylučuje ani to, že zavedú cielenú karanténu pre ohrozené skupiny s tým, že ostatní by sa mohli vrátiť do práce a deti do školy. "Povedali by sme si, že chceme minimalizovať škody na ekonomiku a minimalizovať ohrozenie života týchto ľudí, tak môžeme pristúpiť aj k takémuto opatreniu, ale poprosil som o prepočty, aký presný dopad by to malo na zdravie ľudí, či to je efektívne opatrenie alebo nie," vyhlásil Matovič. 

Krajina by sa mohla na dva až tri týždne úplne vypnúť 

V neposlednom rade sa uvažuje aj nad pomerne závažným opatrením, kedy by sa krajina na dva až tri týždne úplne vypla. "Aby sme zabili vírus. Fungovalo by v tomto prípade podľa neho 100-tisíc, možno 150-tisíc ľudí, ktorí by zabezpečili infraštruktúru štátu, ale inak nik," priblížil Matovič. 

Na tom by však podľa premiéra musela byť spoločenská dohoda. Tú chce zistiť napríklad prieskumom prostredníctvom relevantných agentúr. "Možno anketa, možno prieskum cez agentúru, ale musíme to všetci akceptovať," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy