Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kollár po stretnutí s predstaviteľmi bankového sektoru: Splácanie hypoték či úverov odložia o približne 9 mesiacov
Zdielať na

Kollár po stretnutí s predstaviteľmi bankového sektoru: Splácanie hypoték či úverov odložia o približne 9 mesiacov

BRATISLAVA / Vláda plánuje odklad bankových úverov, hypoték, spotrebných úverov a leasingov o približne 9 mesiacov s platnosťou od polovice apríla. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár.

Predseda NR SR Boris Kollár po stretnutí s predstaviteľmi bankového sektora informoval na sociálne sieti o nových opatreniach, na ktorých sa dohodli. "Dobrá správa je, že budú posunuté všetky vaše úvery, hypotéky a leasingy v drvivej väčšine o deväť mesiacov," potvrdil Kollár. 

Fungovať by to malo tak, že klientovi, ktorý bude oslobodený od platenia splátok na deväť mesiacov, sa celý úver len na konci posunie o deväť mesiacov. "Nebudete v žiadnom registry, na žiadnom black liste, to je veľmi dôležité," dodal Kollár. 

Všetky úvery, hypotéky, lízingy tak budú posunuté minimálne o šesť, vo väčšine prípadov o deväť mesiacov. Záležať to bude od rizikovosti dlžníka.

Jedna z bánk už uviedla, že zavedie aj odpustenie poplatkov za manipuláciu s hotovosťou pre dôchodcov nad 65 rokov. Tieto opatrenia musia prejsť ešte schválením koaličnej rady a vlády. Kollár je ale presvedčení, že proti tejto dohode nikto nebude nič mať. Vrátane opozície. “Ak to bude dobré pre Slovenskú ekonomiku, my to podporíme. Toto je náš postoj, ktorý budeme vždy dodržiavať na rokovaniach Národnej rady,"  hovorí predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

“Na stôl by sme mohli položiť bankový odvod, ktorý sme zaviedli v minulom roku a kompenzovať bankám tieto poplatky za bankový odvod tým, že by vyšli v ústrety podnikateľom a domácnostiam a odložili im splátky," pridáva sa bývalý minister hospodárstva Peter Žiga. 

Na dohodu s bankami pritom ešte na obed vyzýval aj guvernér Národnej banky. A to so slovami: Pretože banky potrebujú štát a štát potrebuje banky. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy