Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starostovia slovenských obcí v obavách: Ľudia húfne navštevujú pamiatky ako počas turistickej sezóny
Zdielať na

Starostovia slovenských obcí v obavách: Ľudia húfne navštevujú pamiatky ako počas turistickej sezóny

ZEMPLÍN / Buďte rozumní a neohrozujte našich obyvateľov. To sú slová starostov obcí, ktorí by sa za iných okolností návšteve turistov veľmi tešili. Nie však teraz, v čase pandémie. Ľudia začali vo veľkom navštevovať stredoveké hrady aj nad obcami Jasenov, či Brekov. Cez dedinu prechádza denne toľko ľudí, ako počas turistickej sezóny. Obce začínajú uvažovať aj o zátarasách.

"Každý si povie, že na tom hrade nikoho nestretnem, v lese nikoho nestretnem, idem na čerstvý vzduch a následne sa tu takto v lese všetci stretnú," skonštatovala starostka obce Jasenov Lucia Sukeľová. Chodíme tak po lesoch, už druhý či tretí deň," vyjadril sa jeden z turistov.


Obec uvažuje aj nad tým, že by cestu na hrad zatarasili. V okolí je však množstvo iných turistických cestičiek, ktorými sa dá na hrad dostať. Podľa starostky obce turisti prichádzajú v skupinkách a máloktorý z nich má rúško. "Aj susedia, ktorí bývajú v tomto okolí popri turistickej trase nás upozorňujú, že väčšina z nich ide bez rúšok. A ohrozujú aj našich obyvateľov aj sami seba," povedala Sukeľová. 

"Nie, nebojím sa, do obchodu si to vezmem, ale do lesa nie," povedal turista. Starostka obce hovorí, že v týchto dňoch chodí na hrad také množstvo ľudí, aké sem prichádza počas letnej turistickej sezóny.


"Tu nejde len o Jasenovský hrad, ale aj ďalšie Viniansky hrad, Brekovský hrad, hrad na Čičve. Tak aby sme sa po turistických destináciách nevybrali len preto, že máme deti doma a máme voľný čas," zhodnotila starostka Jasenova.

O množstve turistov svedčia aj odpadky, ktoré sa tam začínajú hromadiť. "Už dnes sme museli zabezpečiť, aby bol vývoz odpadu z hradu, lebo nás upozornili, že je tam už tak veľa odpadu," dodala Sukeľová.

Jasenovský hrad bol vždy pre turistov veľmi atraktívny. Medzi jeho zaujímavosti patrí aj to, že v 16. storočí sa tam razili falošné peniaze.


Vo svete si pandémia koronavírusu vyžiadala množstvo obetí. Kým v Číne sa obávajú opätovného zavlečenia choroby, na Európu epidémia dolieha v plnej sile. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy