Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podnikatelia potrebujú pomoc. Čakajú na kroky novej vlády
Zdielať na

Podnikatelia potrebujú pomoc. Čakajú na kroky novej vlády

BRATISLAVA / Francúzsko, Nemecko, či Taliansko myslia záchranu svojich ekonomík skutočne vážne! Podnikateľom poskytli záruky, že dostanú neobmedzenú úverovú pomoc. Na Slovensku sa však stále iba čaká. Odborníci a analytici čakajú, čo urobí slovenská vláda. Hoci v mimoriadnej relácii "Noviny - Špeciál" čo-to naznačil nastupujúci premiér Igor Matovič, podľa odborníkov je to stále málo.

Pri súčasných opatreniach sa s koronavírusom vysporiadame za pár mesiacov, avšak podľa odborníkov nás to vie ekonomicky rozložiť na celú dekádu

"My keď necháme vykrvácať jeden veľký podnik, tak s ním pôjdu na dno stovky malých, až tisíce malých a stredných podnikov. Čiže vláda nemôže sa pozerať na to, že vláda ide zachraňovať len malých a stredných a veľkých necháme tak, to potom ako ekonomika tu ľahne úplne," vraví výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Na jeden veľký podnik je napojených od 670 až po 1200 malých a stredných podnikateľov a subdodávateľov. Podľa Klubu 500 ide o chrbtovú kosť slovenskej ekonomiky a o pomoci pre týchto najväčších ťahúňov sa vôbec nehovorí.

“Zdá sa, že nová vláda vôbec nerieši veľkéi podniky, pritom veľké podniky sú chrbtovou kosťou slovenskej ekonomiky a tú treba udržať stabilnú, pri živote. Pretože keď padnú veľké podniky, bude mať problém celá ekonomika, aj veľkí živnostníci, na ktorých sú predovšetkým teraz pripravované tie podporné opatrenia," vyjadril sa analytik Stanislav Pánis. 

Ani počas mimoriadnej relácie Noviny Špeciál budúci premiér ani raz nehovoril o veľkých firmách. Zatiaľ sú v rovine úvah iba zamestnanci, živnostníci a malé firmy. “Treba rozmýšľať nad odškodnením, preplatením mzdy, odvodov, alebo teda zdravotných a sociálnych odvodov," povedal nový premiér Igor Matovič.

Medzitým už ďalšie krajiny ohlásili obrovské finančné injekcie. A tamojšie vlády sa už teraz vyjadrili v duchu nech to stojí, čo to stojí. Pretože to bude stále lacnejšie, ako bankot firiem. “Takisto takéto veľké podpory bude pravdepodobne potrebovať aj slovenská ekonomika a predovšetkým vlajkové lode slovenskej ekonomiky," dodal Pánis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy