Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z koronavírusu majú obavy aj tehotné ženy. Ako reagujú slovenskí lekári?
Zdielať na

Z koronavírusu majú obavy aj tehotné ženy. Ako reagujú slovenskí lekári?

BRATISLAVA / Tehotné ženy by mali teraz prežívať tie najkrajšie chvíle, no aj ony majú pochybnosti. Dôvodom je korona-vírus. Pre prísne opatrenia navyše mnohé budú musieť rodiť bez prítomnosti blízkej osoby. Podľa lekárov sa však tehotné ženy nemusia báť vyššieho rizika.

O pár týždňov čaká bábätko aj bývalá kolegyňa z TV JOJ Denisa Gerši, ktorá je v dobrovoľnej karanténe. "Nie je to ľahká situáciu pretože už dva týždne sedím naozaj doma poctivo, takisto manžel sa snažil prispôsobiť si tú prácu tak, že buď čerpá dovolenku alebo má homeoffice," vraví Denisa. 

Viaceré diváčky TV JOJ majú obavy. Najviac sa pôrodníkov pýtajú Aký vplyv môže mať pandemická infekcia na novorodenca a či je prenosná. Slovenskí lekári sa opierajú najmä o skúseností ich čínskych a talianskych kolegov.

"Súbor najväčší, čo bol zaznamenaný je 35 žien, ktoré porodili s priamo v aktívnej infekcii Covid a nebol zatiaľ ani v jednom z týchto zdokumentovaných prípadov, ktoré sú v článkoch a štúdiách nebol popísaný ani jeden prenos na novorodenca," uviedol prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB  Bratislava Jozef Záhumenský. 

"Tie dáta a skúsenosti z ostatných okolitých krajín okolitých, ktoré to zažívali, zažívajú, čím mladší človek, tým slabšie príznaky. Tam sa predpokladá, že tie deti nemajú také vnímavé bunky na ten vírus," dodal pediater a prednosta LOZ Peter Visolajský. 

Slovenskí lekári sa zatiaľ nestretli s prípadom, aby bola tehotná žena nakazená vírusom Covid - 19. Na pôrodných sálach sa na to pripravujú, aj na scenár, kedy môžu byť tehotné ženy v karanténe z dôvodu cestovateľskej anamnézy.

"Máme na to vyhradené miestnosti," vysvetlil Záhumenský. Nemocnice a najmä pôrodnícke oddelenia prijímajú vlastné opatrenia, ktoré sa môžu každý deň meniť. Obmedzujú aj možnosť výberu pôrodníka. Chcú, aby lekári, ktorí sú mimo službu boli oddýchnutí.

Lekári preventívne minimalizujú počet ambulantných vyšetrení najmä u menej rizikových žien. Takisto väčšina pôrodníc nepripustí oteckov k pôrodu. Lekári radia, ženám nech sú opatrnejšie. "Pri chrípke poznáme, že je to rizikové a preto odporúčame ženám, ktoré chcú otehotnieť a plánujú rodičovstvo aby sa zaočkovali proti chrípke. Je to len prospešné, lebo tam aj pri bežnej chrípke je veľká úmrtnosť na chrípku u tehotných. Pri tomto víruse zatiaľ nemáme informácie, zatiaľ to tak nevyzerá, žeby bolo väčšie riziko," uviedol Visolajsky. 

V špeciálnom režimu už pracujú aj všeobecní lekári: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy