Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na koronavírus nutne potrebujeme lieky aj vakcíny. Ako sme na tom?
Zdielať na

Na koronavírus nutne potrebujeme lieky aj vakcíny. Ako sme na tom?

BRATISLAVA / Kým lekári, vlády a obyvatelia krajín postihnutých pandémiou koronavírusu riešia akútnu situáciu, viaceré vedecké tímy vo svete usilovne pracujú na vývoji liekov a vakcín, ktoré by mohli ihneď pomôcť. Izraelskí výskumníci sú už v záverečnej fáze vývoja vakcíny a chystajú sa na klinické testy. Iná skupina odborníkov pracuje na vývoji lieku a ďalšie testujú už existujúce lieky, či nie sú účinné aj voči koronavírusu.

Vyššie letné teploty a slnko síce môžu pomôcť pri likvidácii koronavírusu, ale už ho nezastavia. Nutne potrebujeme lieky a do budúcna aj vakcíny. Odborníci z Izraelského inštitútu pre biologický výskum finišujú s vakcínou proti koronavísu a čakajú ich už klinické testy.

Rýchlosť, s akou sa im darí napredovať, dosiahli tým, že modifikovali vakcínu určenú pre vírus SARS-CoV-2, na ktorej pracovali už 4 roky. "Vakcíny sú čisto len na prevenciu, musíme byť očkovaní," vysvetlil Boris Klempa, virológ Biomedicínskeho centra SAV. 

Aj to by pomohlo šíriacu sa pandémiu spomaliť, ale má to jeden háčik - klinické testy nie je možné urýchliť a najkratší čas sa počíta na 1,5 roka. Iné vedecké tímy pracujú priamo na vývoji lieku proti aktuálnemu vírusu Covid-19. "Čo sa týka liekov, tak vývoj od začiatku špeciálne by trval asi takisto dlho ako vakcína," poznamenal Klempa. 

Vakcíny či nové lieky na koronavírus budú voľne dostupné príliš neskoro na vyriešenie aktuálnej pandémie, ale situácia nie je zúfalá. Teraz prebieha veľa rôznych antivirových látok, ktoré pôvodne sú voči iným vírusom vyvinuté, skúšajú sa aj v kombináciach," priblížil Klempa.  

Ide v podstate o lieky už vyvinuté a klinicky otestované, čím odpadá niekoľkoročné čakanie, keďže vedľajšie účinky sú už známe, sú bezpečné a jediné, čo nie je odskúšané, je účinok voči vírusu. "Je určite veľká nádej, že tieto lieky sa budú čoskoro používať," ubezpečil Klempa. 

Napríklad jednou z nádejí by mohla byť látka remdesivir, ktorá bola pôvodne vyvinutá na potlačenie epidémie eboly. Prvé výsledky testov by mohli byť známe už o pár týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy