Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koronavírus verzus živnostníci. Drobní podnikatelia majú smolu
Zdielať na

Koronavírus verzus živnostníci. Drobní podnikatelia majú smolu

BRATISLAVA / Koronavírus predstavuje riziko predovšetkým zo zdravotného hľadiska. Úrady aj na Slovensku sa svojimi nariadeniami snažia na prvom mieste spomaliť jeho šírenie. Nezanedbateľné sú však aj ekonomické dopady. Kým zamestnanci majú pre prípad preventívnej karantény viacero možností, vrátane práce z domu, čerpania OČRky či PNky, drobní podnikatelia a živnostníci, ktorí kvôli preventívnym opatreniam prídu o prácu, majú smolu.

Tešili ste sa na predstavenie v divadle, kine, na festival či hudobný koncert. Hromadné akcie boli zrušené - z hľadiska prevencie šírenia vírusu ide istotne o prioritu. Okrem toho, že prídeme o kultúrny zážitok, je však priamo ohrozené aj živobytie mnohých ľudí z rôznych profesií.

Zvukár Peter prišiel kvôli preventívnym nariadeniam o všetku prácu, ktorú mal na tento mesiac dohodnutú.

Ak ste zamestnanec, máte niekoľko možností, ako riešiť prípadné nariadenie karantény zo strany úradu verejného zdravotníctva. Výpadok príjmu nastane, no nebude úplný. Máte právo na čerpanie dovolenky, nemocenského, ošetrovného či dočasnej práceneschopnosti. Pri istých povolaniach môžete pokračovať v práci z domu.

"Tým pádom zamestnanec vie pracovať bez toho, aby bol v kontakte s ostatnými," uviedol právnik, lekár Peter Kováč. Čo sa ale živnostníkov týka, v skratke sa, žiaľ, dá skonštatovať, že majú smolu. "Živnostník je podnikateľ, ktorý podniká vo vlastnom mene na vlastné riziko, to znamená, že tie riziká si nesie sám," dodáva Kováč.

Týka sa to množstva profesií - od hercov, zvukárov, osvetľovačov, fotografov, ale aj staviteľov pódií či pracovníkov v gastro sfére. "Ľudia, ktorí pracujú ako subdodávatelia alebo organizátori takýchto podujatí, vlastne zo dňa na deň prišli o prácu," rozpráva živnostník, zvukár Peter Vrbjar. Aj s nulovým príjmom si však musia naďalej platiť odvody ako aj bežné náklady na život. Pokiaľ si nestihli vytvoriť finančnú rezervu, ocitnú sa v kritickej situácii.

"Dôležité je, aby štát, ktorý je našim ochrancom, by mal zasiahnuť proti tomu, aby tu vznikla armáda nezamestnaných ľudí zo dňa na deň," myslí si Vrbjar.

V susednej Českej republike sa zástupcovia divadelníkov obrátili v otvorenom liste na ministra kultúry a čoskoro by sa s ním mali stretnúť. "Stretnem sa aj so zástupcami miest, krajov a najmä nezávislej scény, aby som si vypočul, ako im najlepšie pomôcť. Na vláde budem presadzovať, aby kultúra neostala bokom pri rokovaniach o finančných kompenzáciách," vysvetlil český minister kultúry Lubomír Zaorálek.

Podobná výzva umelcov sa pripravuje aj na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy