Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EXKLUZÍVNE: Policajti nelustrovali len novinárov. Nitky vedú k bývalému viceprezidentovi Málikovi
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Policajti nelustrovali len novinárov. Nitky vedú k bývalému viceprezidentovi Málikovi

BRATISLAVA / Televízia JOJ získala informácie o nových lustráciách v policajných databázach. Podrobné analýzy a citlivé osobné údaje o sledovaných novinároch, ktoré neoprávnene vypracovali policajti, neboli jediné. Pre potreby Kočnerovho sledovacieho komanda lustrovali aj tretie osoby. Robili to však už iní. Nitky vedú k bývalému policajnému viceprezidentovi Málikovi.

Lustrácie novinárov nestačili. Keď chcelo sledovacie komando vedieť viac, potrebovalo ďalšie. Tie si podľa zdroja televízie JOJ sledovači zabezpečovali na najvyšších miestach polície. Na prezídiu. 

Pri monitorovaní života novinárov sledovači narazili aj na ľudí, či autá, ktoré nepoznali. Potrebovali teda ďalšie lustrácie. Tie aj získali. Tentoraz však už nie od tých, ktorí lustrovali novinárov pre Mariana Kočnera. Našli si na to iných policajtov.

"Príslušníci Úradu inšpekčnej služby vlastnou pátracou činnosťou zistili, že v súvislosti so sledovaním novinárov boli neoprávnene lustrované osoby, ktoré s nimi prišli do kontaktu. Neoprávnene získané informácie boli následne poskytnuté tzv. sledovacej skupine," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese.

Ide teda o ďalšie úniky z policajných databáz. Inšpekcia prišla na to, z ktorého oddelenia citlivé údaje unikali. 

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra už začal trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa. Znamená to, že inšpekcia už má okruh ľudí, ktorí sa na dodatočných lustráciách mohli podieľať, no zatiaľ nie je v tejto súvislosti obvinená konkrétna osoba. Dodatočné lustrovanie pre účely sledovania novinárov sa dialo aj v tomto prípade na najvyšších miestach polície. Tentoraz však podľa informácií zo zdroja blízkeho vyšetrovaniu nešlo o skupinu okolo bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, ktorý je obvinený z lustrovania novinárov. 

V prípade dodatočných lustrácií už ide o iný odbor policajného zboru. "Lustrovanie bolo vykonávané príslušníkmi zaradenými na bývalom odbore špecializovaných služieb Prezídia PZ. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je v súčasnosti možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie." Spomínanému útvaru v minulosti šéfoval Jaroslav Málik, ktorý už v čase spomínaných protizákonných lustrácií pôsobil ako 1. viceprezident policajného zboru. Odbor špecializovaných služieb v tom čase spadal priamo do jeho kompetencie. 

"To pokladám, samozrejme, za splnené hrozby a odkazy toho, čo sa mi dostávali," tvrdí bývalý prvý viceprezident, dnes už v civile. Lenže verzii o jeho účasti na dodatočných lustráciách nahráva záznam, ktorý nedávno zverejnila televízia JOJ.

Nahrávka dokazuje nielen to, že Kriakovu skupinu sledoval niekto ďalší. Odhalila aj to, že sa pravidelne stretával s vtedajším prvým viceprezidentom polície Jaroslavom Málikom. Inšpekcia preveruje, či práve na tých stretnutiach Kriak nežiadal Málika o ďalšie lustrácie.

"Myslím si, že aj on ma pokladal za takého človeka, že v živote ani len nenaznačí, že by niečo z policajného prostredia potreboval zistiť alebo preveriť. Nikdy," uviedol Málik.

Televízia JOJ nedávno priniesla dôkaz o tom, že sledovacie komando na čele s Kriakom niekto sledoval. Vznikla pritom fotografia Miroslava Kriaka s Jaroslavom Málikom v jednej z bratislavských kaviarní.

​Zdroj z prostredia vyšetrovania pre televíziu JOJ potvrdil, že bývalého funkcionára už zbavili mlčanlivosti. Je tak otázkou času, kedy ho vypočujú. "Nemám problém sa znova, budem to tak hovoriť, aj posadiť na polygraf a detektor lži," hovorí ďalej Málik.

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. "Prezident policajného zboru gen. Milan Lučanský dal vykonať kontrolu na špecializovanom útvare. Boli ňou odhalené závažné zistenia v činnosti niektorých príslušníkov tohto útvaru, ktoré prirodzene viedli k jeho reorganizácii," uviedol hovorca prezídia Michal Slivka. 

Podľa nášho zdroja už vyšetrovatelia inšpekcie poznajú okruh policajtov, ktorí mohli pre sledovačov dodatočne lustrovať. Zatiaľ však nie je obvinený nikto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy